VLAD BATRINCEA A TINUT UN DISCURS LA SESIUNEA APCE

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul din partea fracțiunii PSRM, membru al Delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Vlad Batrîncea, a ținut un discurs la sesiunea APCE din 12 octombrie, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de raport cu privire la noul proiect de lege privind educația din Ucraina. Iată textul complet al discursului.

„Ieri, Michele Nicoletti a pronunţat în această sală o frază: politică este o artă de a trăi împreună. Consiliul Europei recunoaşte şi promovează valori şi politici, ce asigură această artă, prin drepturile şi libertăţile garantate comunităţilor diferite şi fiecărui om în parte.

Cu deosebită îngrijorare urmărim situaţia în Ucraina, vecinul nostru, după aprobarea legii educaţiei în redacţia nouă.

Calificăm această Lege drept un derapaj anti democratic şi anti european, ce încalcă grav Convenţia pentru protecţie a minorităţilor naţionale, Carta europeană a limbilor regionale şi Convenţia Drepturilor Omului.

Ucraina este un stat multietnic şi multicultural. Circa 10 milioane cetăţeni a acestui stat aparţin altor zeci de etnii şi naţionalităţi decît cea ucraineană. Prin noua Lege a educaţiei, lor li se încalcă dreptul la educaţie în limba maternă şi ca consecinţa dreptul la păstrarea şi dezvoltarea culturii lor. Conform Convenţiilor Europene, limba este un component important a identităţii colective.

În Ucraina, regiunele Cernăuţi şi Odesa, astăzi trăiesc peste 250 mii de moldoveni. Aceşti oameni nu sînt venetici, dar reprezintă populaţia băştinaşă cu istoria de sute de ani pe acest pămînt fiind cetăţeni paşnici necreînd probleme de instabilitate.

Astăzi moldovenii din Ucraina tot sînt supuşi asimilării agresive. Statul ucrainean violează dreptul lor firesc la dezvoltarea identitară şi culturală, la limbă şi educaţie.

Ce soartă îi aşteaptă pe ei astăzi? Autorităţile ucrainene declară că este vorba de integrarea lor în societate ucraineană. Noi considerăm că în realitate are loc ASIMILAREA comunităţilor naţionale. Zilnic primim semnale despre discriminarea cetăţenilor pe criteriu de limbă şi naţionalitate în Ucraina. Zilnic constatăm declaraţiile politice xenofobe, ce provoacă ură interetnică. Este un proces deosebit de periculos într-o societate ce pretinde a fi una democratică şi europeană.

Stimaţi colegi!

Sesizarea Comisiei de la Veneţia este un gest disperat şi tardiv. Dacă ar exista bunul simţ a autorităţilor ucrainene, Comisia ar fi sesizată înaintea procedurii de aprobare a Legii în Rada Supremă. Sîntem ferm convinşi că autorităţile ucrainene trebuie avertizate în mod categoric. Nouă Lege a educaţiei trebuie abrogată cît mai urgent posibil.

Iar clasa actuală politică a Ucrainei trebuie să înţeleagă că valorile şi principiile democratice şi europene nu fac parte din meniu în restaurant: ce vreau consum, ce nu-mi place mă fac că nu observ.

Legile şi Convenţiile Europene sînt universale şi absolute, şi trebuie respectate indiferent de situaţia politică de conjuctură”.

Sursa: socialistii.md