VIZITA OFICIALA A PRIM-MINISTRUL PAVEL FILIP IN CEHIA

Întîlnire cu Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Parlamentului Republicii Cehe, Jan Bartošek.

Părţile au discutat despre cooperarea moldo-cehă pe dimensiunea guvernamentală şi parlamentară, inclusiv prin intensificarea schimbului de vizite la nivel înalt, a contactelor între Comisiile de specialitate, Grupurile parlamentare de prietenie şi între ministerele de Externe. În context, Pavel Filip a solicitat sprijinul Cehiei în susţinerea eforturilor țării noastre în procesul de modernizare şi aliniere la standardele europene. „Apreciem înalt susţinerea Cehiei pentru parcursul european al Republicii Moldova. Guvernul şi Parlamentul au stabilit prioritatea numărul unu a statului implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi vor continua eforturile comune de realizare a obiectivelor asumate”, a spus Pavel Filip.

La rîndul său, Jan Bartošek a reiterat angajamentul Cehiei de a susţine dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung. De asemenea, oficialul european a împărtăşit din experienţa statului său în parcursul european. „Este important ca ţările mici să-şi unească eforturile pentru a deveni un tot întreg. Noi sîntem bucuroşi să fim membri ai Uniunii Europene, acest fapt ne-a adus avantaje şi ne-a ajutat să avansăm”, a menţionat Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Parlamentului Republicii Cehe, Jan Bartošek.

 

Întrevedere cu Preşedintele Senatului Parlamentului

Consolidarea dialogului bilateral şi identificarea unor noi domenii de cooperare au constituit subiectele principale discutate în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu Preşedintele Senatului Parlamentului Republicii Cehe, Milan Štěch.

„Vizita în Cehia este una simbolică, dat fiind că pe 1 iunie curent vom marca 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, relaţii pe care le considerăm foarte bune. Sîntem recunoscători pentru suportul constant pe care ni-l acordaţi în modernizarea şi dezvoltarea Republicii Moldova”, a spus Pavel Filip.

Oficialii au făcut un schimb de opinii referitoare la procesul de implementare a programului de reforme conform Acordului de Asociere, pledînd pentru promovarea şi în continuare a unei agende de acţiuni axată pe dezvoltarea noilor perspective de aprofundare a cooperării moldo-cehe. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a apreciat abordarea vizionară a Cehiei în cadrul Grupului Vîşegrad pentru ţările incluse în Parteneriatul Estic, astfel ca să ofere acestora perspectiva de integrare europeană.

La rîndul său, Preşedintele Senatului Parlamentului Republicii Cehe, Milan Štěch, a reiterat disponibilitatea Cehiei de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor stabilite conform agendei europene: „Sîntem dispuşi să împărtăşim experienţa noastră în domeniul elaborării actelor legislative conform standardelor europene, astfel ca să puteţi evita greşelile pe care le-am comis noi în parcursul nostru european”.

Un alt subiect al discuţiilor a vizat reglementarea conflictului transnistrean. Prim-ministrul Pavel Filip a specificat că acesta poate fi soluţionat exclusiv în formatul 5+2, unde Ucraina, Rusia şi OSCE au statut de mediatori, iar UE şi SUA, de observatori. În prezent se discută despre interconexiunea telefonică dintre cele două maluri ale Nistrului, identificarea soluţiilor pentru admiterea în circulaţia rutieră internaţională a automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană, apostilarea diplomelor instituţiilor de învăţămînt superior din Tiraspol. Următoarea etapă este demararea procedurii de elaborare a statutului juridic special al regiunii transnistrene.

 

Delegația oamenilor de afaceri a vizitat trei întreprinderi din Cehia

Atragerea investiţiilor cehe şi schimbul de experienţă au ghidat interesul vizitei Prim-ministrului Pavel Filip şi a delegaţiei oamenilor de afaceri din Republica Moldova la trei întreprinderi din Cehia cu renume în domeniul ingineriei şi iluminării stradale.

Astfel, delegaţia condusă de Premierul Pavel Filip a avut ocazia să se documenteze despre activitatea unei companii de inginerie din Republica Cehă cu sediul în Plzen, care oferă servicii de la schița inițială, prin concept, proiectare, calcul și testare, pînă la producția de piese și produse prototip pentru transportul auto, feroviar şi aviatic.

În contextul semnării Memorandumului de înţelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice şi a altor domenii conexe, semnat între Republica Moldova şi Republica Cehia, delegaţia a vizitat o întreprindere specializată în domeniul iluminării publice conform conceptului „smart city”. Compania se ocupă de proiectarea şi dezvoltarea propriilor sisteme de control inteligent pentru iluminat, care asigură o distribuție de lumină adecvată pentru fiecare situație.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM