VITAMINA CARE REDUCE RISCUL CONTACTARII GRIPEI TE POATE SCOATE DIN INCURCATURA!

Potrivit medicilor japonezi, toate persoanele dar mai ales copiii care primesc suplimente de vitamina D sînt cu 50% mai feriţi de gripele sezoniere!

Constatările studiului discutat aici au implicaţii majore asupra gestionării epidemiilor de gripă, deoarece vitamina D, mai degrabă un hormon corporal secretat în mod natural atunci cînd pielea este expusă la lumină solară, nu atrage efecte adverse semnificative, este ieftină, şi poate fi chiar mai eficientă decît unele vaccinuri antivirale, atrage atenţia publicaţia American Journal of Clinical Nutrition (Jurnalul american de nutriţie clinică).

Potrivit cercetătorilor, doar o persoană din zece care au fost încurajaţi să petreacă mai mult timp pe afară în zilele însorite, s-au îmbolnăvit de gripă, comparativ cu unul din cinci care au primit suplimente sub formă de comprimate inactive. Mitsuyoshi Urashima, medicul japonez care a condus studiul, a declarat că vitamina D s-a dovedit chiar mai eficace decît vaccinurile pentru prevenirea gripei!

Vitamina D s-a dovedit a fi şi mai benefică în acest scop la confruntarea rezultatelor cu statisticile din afara studiului care nu au primit deloc suplimente de vitamina D. Expunerea la soare a redus riscul îmbolnăvirilor gripale pînă la o treime din ponderea iniţială.

Folosirea vitaminei D în scopuri preventive sau terapeutice nu este o raritate din punct de vedere medical. Dr. John Cannell recomandă administrarea de doze mari de vitamina D (50000 UI) timp de trei zile începînd de la primele semne de răceală sau gripă. Vitamina D acţionează precum un antibiotic natural, şi este eficientă împotriva tuturor tipurilor de microbi (virusuri, bacterii, organisme fungice şi paraziţi).

Deficienţa de vitamina D este o problemă foarte comună pe perioada sezonului rece, mai ales în ţările situate la nord de ecuator. Este mare păcat, pentru că, printre altele, vitamina D stimulează producerea de peptide antimicrobiene în celulele albe şi în celulele epiteliale ale mucoasei tractului respirator, protejînd plămînii de infecţii.

Studiul japonez vine în sprijinul teoriei potrivit căreia nivelurile serice scăzute de vitamina D pe timp de iarnă se află în strînsă legătură cu izbucnirea epidemiilor de gripă mai ales între lunile decembrie şi martie.

Dr. John Oxford, profesor de virusologie la Şcoala de Medicină Queen Mary din Londra, a declarat: „Este un studiu oportun, care va capta cu siguranţă atenţia oamenilor de ştiinţă. Se pliază perfect pe tiparul sezonier al gripei. Există tot mai multe dovezi palpabile care întăresc această ipoteză privind potenţialul vitaminei D.”

De asemenea, cercetătorii au identificat cu exactitate mecanismul prin care vitamina D întăreşte sistemul imunitar şi motivele pentru care joacă un rol atît de important pentru sănătate. După cum am atras deja atenţia mai sus, vitamina D nu este o vitamină în adevăratul sens al cuvîntului, ci un precursor al hormonului steroid, care are efecte ample asupra imunităţii înnăscute.

Sursa: secretele.com