VITALIE PROCA SI REGLARILE DE CONTURI DIN LUMEA MAFIOTILOR

Scheme criminale în care toţi cei nominalizaţi au partea lor de vină

Dezvăluirile făcute de către ucigaşul plătit Vitalie Proca la Jurnal Tv continuă să încingă spiritele, să-i provoace pe ziarişti, politicieni şi comentatori să emită „numai şi numai concluzii deştepte şi avizate”, fiecare în conformitate cu interesul patronului căruia îi face plecăciuni contra cost. Indiferent de unele omisiuni importante din mărturisirile lui Proca, iar aici mă refer la cele care ar fi dat veridicitate absolut tuturor afirmaţiilor lui, „spovedaniile” acestuia nu-şi pierd din importanţă şi gravitate şi nu absolvă de vină pe absolut nici unul din cei pomeniţi de el, nici pe Vlad Plahotnoiuc, nici pe Renato Usatîi, nici restul anturajelor acestora.

Pentru cititorii noştri care nu ştiu despre ce este vorba, precizăm că Vitalie Proca a fost angajat ca să-l ucidă, în Marea Britanie, pe bancherul rus Gherman Gorbunţov. Misterul care trebuie dezlegat se referă la numele angajatorului care a comandat acest asasinat. Anterior, Proca l-a nominalizat pe Usatîi, iar acum, în interviul acordat postului Jurnal Tv dintr-o închisoare din România, în care îşi ispăşeşte o pedeapsă de 21 de ani tot pentru o tentativă de omor eşuată, declară că Plahotniuc este cel care a plătit pentru asasinarea lui. Iţele se încîlcesc şi mai mult în clipa în care tocmai cel care trebuia să fie ucis, Gherman Gorbunţov, îi ia apărarea lui Plahotniuc şi a spus că Usatîi ar fi comandat asasinarea lui. Sminteală logică în toată regula – victima ştie mai bine decît asasinul plătit cine a fost angajatorul!

 

Cineva din România e sătul de manevrele lui Plahotniuc ori i-a transmis un mesaj

Este bine ştiut că Plahotniuc şi actuala guvernare sînt susţinuţi puternic de către guvernarea PSD coruptă de la Bucureşti, acesta fiind şi motivul pentru care extrem de mulţi moldoveni continuă să se uite cu scepticism sau dezamăgire spre România. Dependenţa unor înalţi politicieni români faţă de Plahotniuc a fost explicată şi de către ex-preşedintele României Traian Băsescu. Acesta a lăsat să se înţeleagă că îi ştie, că are cunoştinţă despre felul în care ei sînt şantajaţi sau cumpăraţi de Plahotniuc, dar încă nu poate să-i divulge din pricina unor restricţii ce ţin de calitatea sa de fost Preşedinte.

Cu toate acestea, acum, în timpul guvernării PSD de la Bucureşti, Jurnal Tv reuşeşte să intre într-o temniţă puternic securizată din România ca să-i ia un interviu lui Proca, în care este pus la zid tocmai protejatul guvernanţilor români de la Chişinău, Plahotniuc. Asta înseamnă că este vorba despre aprobări sus-puse, ostile practicilor lui Plahotniuc, pe care guvernanţii români n-au avut cum să le blocheze. Totodată, am certitudinea fermă că mărturisirile lui Proca din interviu nu au fost făcute în premieră pentru Jurnal Tv, fără o „vizionare” prealabilă de către „unele autorităţi româneşti speciale” a tot ceea ce urma să spună reporterului de la Chişinău. Implicaţiile sînt prea mari, vor putea fi o trambulină pînă la autorităţile britanice de cercetări, dar şi spre alte… zări, motiv pentru care bănuiesc că s-au luat suficiente măsuri de siguranţă sau de asigurare a altor informaţii nespuse încă de Proca în interviu!

Într-un alt posibil scenariu, aprobarea pentru ca Proca să facă aceste dezvăluiri poate fi şi un avertisment dat lui Plahotniuc de către „prietenii lui români”, prin care i-ar atrage atenţia că oricît de puternic ar fi nu poate controla Republica Moldova chiar după bunul lui plac. Indiferent de cît de mult îi poate şantaja Plahotniuc pe unii politicieni români, există şi alţi oficiali români mult mai puternici, care-l pot anula/anihila destul de rapid, începînd cu inculpări penale şi continuînd cu…, nu, restul nu mai are rost să spun! Am certitudinea că dacă o majoritate parlamentară va vota introducerea limbii române în Constituţie, Republica Moldova nu va mai restitui României cele 160 de milioane de euro împrumutate. Există probabilitatea ca interviul-avertisment pentru Plahotniuc să-l determine pe acesta să facă pe dracul în patru şi să oblige 67 de deputaţi să voteze această pretenţie românească în Constituţie. Dacă nu…

În oricare din aceste două scenarii, Plahotniuc nu stă deloc bine, ci al dracului de rău!

 

Dezvăluirile lui Proca sînt prea grave spre a fi tratate… moldoveneşte

Presa aservită lui Plahotniuc a bagatelizat dezvăluirile lui Proca, inclusiv Plahotniuc. Argumentele forte au fost declaraţia celui care trebuia să fie ucis, Gorbunţov, care a declarat că Usatîi a fost angajatorul lui Proca, nu Plahotniuc, faptul că anterior asasinul plătit a mărturisise că tot Usatîi l-ar fi angajat şi unele omisiuni interpretabile din mărturisirile din interviu.

Am avut ocazia să studiez nemijlocit lumea ucigaşilor plătiţi, altă lume decît cea europeană, iar din această perspectivă pot să-i şi pricep oarecum atitudinile lui Proca. Sigur că îmi este greu să cred că Plahotniuc l-ar fi plătit direct, că ar fi stat împreună la taclale în timp ce oligarhul de desfăta cu cocaină şi altele. Amănuntele acestea despre angajatori ajung arareori la urechile asasinilor profesionişti, numai că trebuie să iau în consideraţie că sistemul de angajare a unor astfel de ucigaşi în RM nu este acelaşi ca şi în America de Sud sau SUA, de exemplu. Aici există cumetrism chiar şi în această lume, oarecum.

Ca o paranteză, chestia că Plahotniuc ar consuma cocaină mi s-a părut a naibii de interesantă! El sau ai lui zic că ar dormi doar patru ore pe zi. În urmă cu mulţi ani, un tînăr muzician îmi spunea că pentru a rezista să nu doarmă mai mult decît cam aceleaşi ore consuma cocaină. Orice medic specialist confirmă că organismul uman suprasolicitat cotidian nu poate rezista cu doar patru ore de zi de somn pe zi decît dacă un individ suferă de insomnia fatală familială (FFI), care este o boală care se moşteneşte genetic şi cauzează insomnie permanentă în cazul celor care o dezvoltă, de narcolepsie, care este o tulburare de somn ce se caracterizează prin adormirea incontrolabilă şi imediată în mijlocul unei activităţi diurne sau alte sindroame. Ca să-l facă praf pe Proca, Plahotniuc nu are decît să ne prezinte proba medicală a rezistenţei lui la nesomn.

Cel mai ciudat mi s-a părut contextul în care Gorbunţov ŞTIE că nu Plahotniuc, ci Usatîi este angajatorul lui Proca pentru a-l ucide. E tare bine informat tipul, nu? Usatîi, ştim bine, se află la Moscova, protejat de autorităţile ruseşti faţă de Justiţia lui Plahotniuc, la fel cum cei doi Ţopa sînt protejaţi de autorităţile germane faţă de aceeaşi Justiţie. Ca să vă faceţi o idee despre puterea dreaptă a Justiţiei lui Plahotniuc, amintiţi-vă cît a trecut de cînd actualii guvernanţi au dat asigurări că cei doi Ţopa vor fi extrădaţi! La rîndu-i, Gorbunţov se află la Londra, care a cam fugit de Justiţia rusă şi se pare că ar cam fi trebuit să aibă de-a face şi cu Justiţia lui Plahotniuc. Recurgînd la un raţionament simplu, ajungem la concluzia că dacă acest bancher fugar nu se poate împăca cu Justiţia rusă măcar cu cea a lui Plahotniuc să fie absolvit de nişte vinovăţii posibile. Altfel ar da asta în cazierul său londonez! Normal că nu cred că Usatîi este un înger, dar e cel mai la îndemînă să fie acuzat!

O altă mişcare greşită care-l dezavantajează pe Plahotniouc este aceea că autorităţile de drept din Republica Moldova s-au antepronunţat în privinţa lui Proca înainte ca interviul cu el să fie difuzat de Jurnal Tv. Procurorii moldoveni ori nu ştiu tot ceea ce cunosc serviciile româneşti care îl au în „custodie informativă” pe Proca, ori ştiu totul dar nu au libertatea de a o spune. Totuşi, ceea ce-l inculpă cel mai mult pe Plahotniuc este laşitatea lui de a ieşi în faţa presei spre a răspunde la absolut tot ceea ce este întrebat, dar şi faptul că este apărat de gărzi înarmate de parcă s-ar teme să nu ajungă în situaţia lui Gorbunţov. În plus, declarîndu-se proeuropean convins, ca să dezmintă absolut toate acuzele lui Proca, ar fi trebuit să se comporte ca atare: să se autosuspende temporar din funcţia de preşedinte al PDM, să se pună benevol la dispoziţia autorităţilor româneşti şi britanice pentru a-şi demonstra nevinovăţia şi să ceară procurorilor moldoveni să nu se interpună spre a nu bloca aceste demersuri, în conformitate cu legislaţia naţională.

În final, revenind la anturajul lui Proca, am avut prilejul să constat că asasinii profesionişti, oricît de paradoxal vi s-ar părea, au un cod al onoarei extrem de interesant. Pe vremuri, am cunoscut un astfel de om, un moldovean, care a refuzat un contract prin care ar fi trebuit să-l ucidă pe un demnitar oarecare al unei ţări pe care el o iubea. Sînt şi din aceştia! Rareori un asasin profesionist îşi trădează angajatorul, însă atunci cînd o face ţine seamă, în primul rînd, de singurele lui valori personale pe care le respectă cu sfinţenie – familia! În cele mai multe cazuri, asasinul profesionist este nevoit să-şi ucidă propriul angajator pentru a scăpa de răzbunarea acestuia. Indiferent care ar fi fost angajatorul lui Proca, el nu mai are nici o şansă să-l ucidă, ci, cel mult, să-l trădeze oficial. Sînt situaţii în care angajatorul îl plăteşte bine pe asasinul profesionist pentru ca acesta să răspîndească zvonul că a fost angajat de altcineva. Repet, totuşi, că în faţa oricărui ucigaş profesionist primează familia, nu angajatorul, acesta fiind un principiu sau un „cod de onoare” asimilat de la marile familii mafiote italiene şi din America. Şi Proca a vorbit despre riscurile la care este expusă familia sa!

Adevărul este undeva pe la mijloc, dar este cert că vinovăţia planează asupra tuturor celor implicaţi. În interviul pentru Jurnal Tv, Proca a mărturisit un ultim adevăr al lui şi sînt sigur că este ultimul. De acum încolo, urmează să aflăm cît de adevărat este „ultimul său adevăr”, mai cu seamă că nu mai are nimic de pierdut, dar şi pentru că acest interviu i-a asigurat lui şi familiei sale o imunitate interesantă şi nedorită de cei care acum îl vor mort cu siguranţă!

Mihai CONŢIU