Visul european al Turciei s-a terminat, cel putin pentru moment, apreciaza un inalt oficial al UE

Turcia sub președinția lui Recep Tayyip Erdogan a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puțin pentru moment, a estimat comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, citat marți de Reuters.

După ani întregi de blocaj în demersurile pentru aderarea Turciei la blocul comunitar, guvernele din Uniunea Europeană afirmă că procesul este eșuat, principalele motive fiind legate de reprimarea opoziției de către Erdogan și de eforturile acestuia de a concentra întreaga putere.

''Pentru toată lumea este clar că, cel puțin în prezent, Turcia se îndepărtează de perspectiva europeană. În centrul relației noastre trebuie să fie altceva'', a declarat Hahn într-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii șefilor diplomațiilor din statele UE, desfășurată în Malta săptămîna trecută. ''Trebuie să vedem ce poate fi făcut în viitor și dacă putem relua un gen de cooperare'', a afirmat comisarul european, care a precizat că nu a mai avut întîlniri pe subiecte economice cu oficiali turci începînd din Ianuarie anul trecut.

Procesul de aderare la UE nu este oficial înghețat, dar membrii Parlamentului European au cerut săptămîna trecută oprirea negocierilor, unii dintre ei estimînd că Turcia nu mai respectă criteriile democratice pentru a putea fi considerată candidată la aderare, nemaivorbind de membru cu drepturi depline al UE. Într-un interviu acordat recent agenției de presă britanice, Erdogan a spus că Turcia nu va aștepta la ușa Europei la nesfîrșit și se va retrage din negocierile de aderare dacă persistă ceea ce el a numit ascensiunea islamofobiei și ostilitatea unora dintre statele membre.

În vederea clarificării statutului Turciei, Hahn a anunțat că le va prezenta guvernelor statelor membre, la începutul anului viitor, un raport. Lipsa urgenței indică ezitarea statelor UE de a supăra Ankara, dat fiind faptul că ele se bazează pe Turcia pentru a ține migranții departe de Europa, sunt de părere diplomați europeni. Totuși, Johannes Hahn a afirmat că restricțiile impuse libertății presei, încarcerările în masă și limitarea drepturilor civile fac aproape imposibil pentru Turcia în prezent să îndeplinească criteriile de aderare la UE.

El a subliniat că regulile UE „nu sunt negociabile” și că blocul comunitar nu va „decupla situația drepturilor omului” de tratativele cu Ankara. ''Nu există nici o versiune a democrației turce. Există doar democrație. Turcii au exact aceleași drepturi ca europenii de a trăi în libertate'', a mai spus Johannes Hahn.

O majoritate de 51,4% dintre turci a votat, pe 16 Aprilie, pentru extinderea prerogativelor executive ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul acuzațiilor de fraudă formulate de opoziția turcă. (AGERPRES)