VIRTUALIZA-NE-AM

„WI-FI”-ul nostru cel de toate zilele

Cu toate că în unele domenii Republica Moldova nu reuşeşte să avanseze, la capitolul noilor tehnologii avem cu ce ne lăuda.

Ca în oricare ţară europeană care se respectă, avem şi noi reţea de comunicaţie fără fir – atotputernicul  WI-FI.  În acest sens, am făcut o mică documentare şi iată ce am aflat!

Prin urmare, WI-FI este numele comercial pentru tehnologiile construite pe baza standardelor de comunicație din familia IEEE 802.11, utilizate pentru realizarea de rețele locale de comunicație fără fir, la viteze echivalente cu cele ale rețelelor cu fir electric de tip Ethernet. Suportul pentru WI-FI este furnizat de diferite dispozitive hardware, de aproape toate sistemele de operare moderne pentru calculatoarele personale (PC), ruteretelefoane mobile și cele mai avansate console de jocuri. Foarte complicat de înţeles, dar foarte uşor de folosit.

Internetul prin WI-FI a devenit astăzi o banalitate. Mai toate telefoanele inteligente pot realiza o asemenea conexiune, nemaivorbind de notebook-uri. Steve Jobs,  directorul general al firmei Apple Computer,  este primul om care a făcut o demonstraţie care arăta cum funcţionează internetul WI-FI. Asta se întîmpla în 1999.
La prezentarea unui nou laptop, şeful Apple a ieşit în faţa publicului, demonstrînd cum se navighează pe internet fără cabluri. Ca un adevărat magician, Steve Jobs a ridicat laptopul, făcînd cîţiva paşi cu el în braţe pentru a arăta că nu e legat cu cabluri. Era, într-adevăr,  fenomenal. Steve Jobs a spus atunci: ,,Noi vom fi primii şi cei mai buni",  iar timpul a arătat că avea dreptate.

La ora actuală, WI-FI este oaspetele şi partenerul nostru de nedespărţit în viaţa de zi cu zi în cele mai multe domenii. Îl găsim în magazine, cafenele, restaurante, cluburi, în oricare altă instituţie publică, de puţin timp şi-n staţiile transportului public, chiar şi-n biblioteci. Universităţile sunt echipate cu WI-FI, liceele la fel şi tot aşa!

Este un adevărat fenomen care-ţi oferă soluţii şi facilităţi imediate, fără să dai ceva în loc.  Te poţi plimba liniştit pe Aleea Clasicilor din Parcul Central al Capitalei şi, dacă-ţi vine vreun gînd nelămurit, te conectez prin, de pildă, telefonul mobil şi obţii orice informaţie doreşti, din orice domeniu şi orice colţ al lumii.

Pe de altă parte, unii vorbesc şi despre un revers al medaliei. Magda Havas de la Trent University Peterborough, studiază de 20 de ani efectele negative ale undelor electromagnetice asupra organismului uman. Ea susţine categoric că ,,radiaţiile telefonului mobil obişnuit distrug celulele roşii din sînge. Lumea a ajuns la un anumit punct critic, spune ea, adăugînd că oraşele sunt într-atît de învăluite de aşa-numitul „smog electric”, încît, în anii următori, ar trebui să ne aşteptăm la o adevărată explozie de alergie la microunde, reţelele WI-FI şi celulare”. 

Întrebarea se pune: Suntem binecuvîntaţi sau pedepsiţi de aceste revoluţii tehnologice?

Rodica Ţăruş, studentă în anul II, facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM