Violente la frontiera Fisiei Gaza cu Israelul. Cel putin 41 de morti si mii de raniti

Ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA în Ierusalim. Mesajul lui Donald Trump

Statele Unite au inaugurat, Luni, noul sediu al Ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Cel puţin 41 de palestinieni au fost ucişi, iar 1.800 au fost răniţi în confruntările cu Armata israeliană produse Luni în cursul protestelor, relatează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis, cu ocazia inaugurării Ambasadei americane din Ierusalim, un mesaj video în care susţine că menţine angajamentul soluţionării conflictului israelo-palestinian, relatează cotidianul Times of Israel.
"Israelul este o naţiune suverană şi, ca orice naţiune suverană, are dreptul de a stabili care este Capitala sa. Mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim era aşteptată de mult timp",a declarat Donald Trump. "Statele Unite menţin în totalitate angajamentul facilitării unui acord de pace" între israelieni şi palestinieni. "Oraşul Ierusalim şi întreaga naţiune reprezintă un testament al spiritului indestructibil al poporului evreu", a afirmat Donald Trump. "Este o zi mare pentru Israel", a transmis anterior Preşedintele SUA, Donald Trump, prin Twitter.

Liderul american a amplificat tensiunile prin decizia de mutare a sediului Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu a fost prezent la ceremonia de inaugurare a noii reprezentanţe diplomatice.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în Decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept Capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo Ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, Preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzînd să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicînd că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită "compromisuri dure".

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept Capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină Capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută Ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

În acelaşi timp, zeci de mii de palestinieni participă la protestele desfăşurate la frontiera Fîşiei Gaza cu Israelul. Un militar israelian a fost rănit în confruntările produse Luni. Protestatarii au incendiat anvelope auto şi au aruncat cu pietre spre militarii israelieni. Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucişi, iar sute au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia. Protestele se desfăşurau în timp ce la Ierusalim era inaugurat noul sediu al Ambasadei Statelor Unite din Israel.

Decizia Statelor Unite de mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune "arogantă" şi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, acuză Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, conform agenţiei de presă Wafa. "Administraţia SUA acţionează în mod arogant, sfidînd drepturile palestinienilor. Statutul oraşului Ierusalim trebuie determinat doar în conformitate cu reglementările internaţionale", transmite Ministerul palestinian de Externe.

"În contextul în care poporul palestinian comemorează 70 de ani de la catastrofa pierderii teritoriilor, de la negarea drepturilor, de la nedreptate, Administraţia SUA a insultă în plus aceste răni în Ierusalim, sfidînd dreptul internaţional şi respingînd rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU relevante pentru drepturile palestinienilor, în principal pentru cele asupra Ierusalimului", precizează instituţia.