VIOLENŢE ÎN UCRAINA

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev, într-o luptă de gherilă urbană

Manifestanţii şi poliţiştii erau angajaţi într-o înfruntare tensionată joi dimineaţa, la Kiev, fiind despărţiţi de o baricadă de pneuri incendiate, în zona în care confruntări violente, transformate într-o adevărată luptă de gherilă urbană, s-au soldat cu cinci morţi în ultimele zile.

Cîteva zeci de manifestanţi, purtînd căşti de protecţie utilizate pe şantier sau căşti de motociclişti, erau adunaţi joi dimineaţa pe strada Gruşevski, în spatele unui "zid" de foc şi fum, aruncînd sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov. Deflagraţii se auzeau sporadic, provocate aparent de tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene efectuate de forţele de ordine. Confruntări violente au opus manifestanţi şi poliţişti antirevoltă în această zonă începînd de duminică, soldate cu cinci morţi şi care au transformat mişcarea de contestare declanşată în urmă cu două luni într-o mişcare de gherilă urbană, în centrul capitalei Ucrainei. În Piaţa Independenţei, la cîteva sute de metri distanţă de strada Gruşevski, zeci de persoane s-au adunat joi dimineaţa, în pofida unei temperaturi de minus zece grade Celsius.

Opoziţia i-a adresat un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii, în faţa a zeci de persoane prezente miercuri seara în acestă piaţă, devenită un simbol al mişcării de contestare.

Statele Unite au revocat vizele mai multor ucraineni, din cauza recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor, la Kiev, a anunţat ambasada americană în a patra zi de violenţe. "Ca răspuns la acţiunile angajate împotriva unor manifestanţi, în noiembrie şi decembrie, Ambasada Statelor Unite a revocat vizele mai multor ucraineni care au legătură cu violenţele", a anunţat misiunea într-un comunicat, fără să precizeze identitatea şi nici funcţiile acestor persoane. "Analizăm şi alte măsuri împotriva responsabililor violenţelor actuale", a adăugat ambasada în acest comunicat scurt, fără să ofere detalii suplimentare.

Washingtonul şi Bruxelles-ul au acuzat puterea ucraineană că a provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea unor legi pe care le consideră represive. Rusia a denunţat, pe de altă parte, o susţinere "indecentă" oferită opoziţiei de către europeni.

Sursa: Mediafax