VINERI, 13: SUPERSTITII DE CARE SA TE FERESTI

Mulţi oameni, în diverse părţi ale lumii, mai cred şi azi în puterea malefică a zilei de vineri 13. Pentru ei, este cea mai rea şi mai ghinionistă zi a lunii şi unii se feresc să iasă din case. Numai în Statele Unite ale Americii, 17 milioane de oameni se tem de această zi, iar cifra este mult mai mare la nivel global.

Ce istorie are ziua de vineri 13

Cu toate că teama de această zi fatidică este atît de răspîndită, ea nu este mai veche de secolul al XVIII-lea şi abia după anii 1900 se poate spune că a devenit cu adevărat „populară”. Din vremurile antice, exista o temere legată de faptul că, dacă stau 13 oameni la o masă, unul dintre ei trebuie să moară în acel an. Cina cea de taină a lui Iisus cu cei 12 apostoli ai săi au făcut şi mai populară această superstiţie. Atît ziua de vineri, cît şi cifra 13 sînt temute, oamenilor fiindu-le frică de accidente, tragedii şi întîmplări fatale. Se ştie că Iisus a fost crucificat într-o zi de vineri şi multe alte tragedii din secolele recente au avut loc la această dată.

Vineri 13 poate fi o zi cumplită pentru unii, dar numeroasele statistici făcute în Europa cu privire la numărul de accidente şi de internări din această zi contrazic superstiţiile populare. Un studiu din anul 2008 din Olanda arată că în zilele de vineri 13 au fost chiar mai puţine incendii şi spargeri decît într-o zi de vineri obişnuită. Iar numărul de morţi din accidente rutiere a fost redus la jumătate. Poate pentru că oamenii se temeau de această zi şi au preferat mijloacele de transport în comun. Nici în Marea Britanie, numărul de răniţi din zilele de vineri 13 nu a fost mult mai mare decît în zilele obişnuite de vineri.

Cele mai cunoscute superstiţii

Ziua de vineri 13 are superstiţiile ei, simple fabulaţii sau chiar temeri reale, care s-au răspîndit în toată lumea. Iată cîteva dintre cele mai cunoscute.

  •  Dacă te tunzi în această zi, va muri cineva din familie;
  •  Dacă întîlneşti o procesiune funerară într-o zi de vineri 13, tu eşti următorul care va muri;
  •  Nu pleca la drum lung în zilele de vineri 13, pentru că vei avea numai ghinion;
  •  Dacă spargi o oglindă în această zi, vei avea 7 ani de ghinion;
  •  Orice copil născut pe 13, vineri, va avea un destin nefericit;
  •  Dacă treci pe sub o scară, vineri, pe 13, te urmăreşte ghinionul toată săptămîna.

Sursa: one.ro