VINE POTOPUL

În anul 2100, Londra, Amsterdamul şi Berlinul ar putea fi complet sub ape

În cazul topirii gheţarilor, se va ridica în special nivelul Mării Marmara, acoperind ţărmurile sudice al Istanbulului.

Nivelul apelor de pe Planetă a crescut cu 20 de cm din anul 1880 pînă în prezent. Conform teoriei susţinute de specialiştii în domeniu, din cauza încălzirii globale cauzate de om, topirea gheţarilor de la poli va determina creşterea nivelului mărilor cu 80 de cm, ceea ce va modifica forma ţărmurilor. Martin Vargic, un proiectant slovac amator, a întocmit o hartă a lumii cu nivelul apelor ridicat cu 80 de cm.

În situaţia în care acest scenariu s-ar adeveri, cele mai mari pagube le vor avea de suferit Londra, Amsterdamul şi Berlinul, ba chiar mai mult decît atît, aceste oraşe vor fi acoperite complet de ape. Cea mai mare parte a Australiei va dispărea sub ape şi vor apărea uriaşe suprafeţe mlăştinoase. În America de Nord, pădurile amazoniene vor fi, şi ele, acoperite de ape, transformîndu-se în Marea Amazon.

Şi Turcia este una dintre ţările ce vor fi înghiţite de ape ca urmare a topirii gheţarilor. Marea Marmara va creşte, muşcînd din malurile de sud ale Istanbulului. De asemenea, se vor pierde părţi însemnate din Marea Egee şi partea centrală a Mării Negre.

Sursa: Revista Presei