Viktor Orban isi intareste muschii in fata Kievului: ”Vom bloca orice apropiere a Ucrainei de NATO daca nu respectati drepturile minoritatii maghiare!”

Premierul ungar Viktor Orban a amenințat din nou, Vineri, că Guvernul său va bloca orice viitoare apropiere a Ucrainei de NATO dacă fostul stat sovietic nu respectă drepturile minorității maghiare, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. În interviul săptămînal acordat postului public de radio Kossuth, premierul ungar a amintit că „Ucraina a semnat un contract în care asigură că dorește să se apropie de NATO. Acolo și-a asumat că nu va diminua drepturile minorităților care trăiesc pe teritoriul său”, a amintit Viktor Orban. „Dar Ucraina nu și-a respectat angajamentul”, a continuat el, fără a da mai multe detalii, dar sugerînd că nu va susține nici o apropiere a Ucrainei de NATO, întrucît nu poate „colabora cu o țară care nu respectă ceva ce și-a asumat anterior”.

În ultimii ani diplomația ungară s-a opus prin veto adoptării mai multor documente internaționale în legătură cu Ucraina, întrucît această țară a adoptat o serie de legi care îngrădesc folosirea limbilor minorităților etnice.

Zilele trecute, Guvernul de la Budapesta a blocat o declarație comună a NATO cu privire la Ucraina, după ce nu și-a convins aliații să includă o referire la minoritățile etnice care trăiesc în fostul stat sovietic. Ungaria a criticat vehement Kievul în ultimii ani pentru ceea ce consideră că reprezintă limitarea drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a folosi limba maternă, în special în Educație, după ce în 2017 Ucraina a adoptat o lege care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.

Și românii din Ucraina au protestat în repetate rînduri  împotriva Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățămîntul în limba maternă din Ucraina, mai cu seamă în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.