VIITORUL PARLAMENT AR PUTEA FI CONSTITUIT DIN PATRU PARTIDE POLITICE

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru partide politice, arată datele Barometrului Socio-Politic, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău.

Potrivit datelor făcute publice, pe 5 iunie, pentru PCRM ar vota 39 la sută dintre alegători, PLDM ar acumula 12,6 % din voturi, PD – 8,6%, iar PL – 7,5%. Totodată, rata indecişilor este de 21,5 la sută, iar alţi 6,2 la sută dintre respondenţi declară că nu ar vota. Spre deosebire de datele oferite de sondajele realizate în toamna anului trecut, rata celor care şi-ar da votul pentru PCRM este în creştere, iar a celor care ar vota pentru partidele din fosta AIE – în scădere. Doru Petruţi, director al IMAS a declarat că partidele politice de dreapta au pierdut în ultima perioadă nuclee de electorat.

Datele sondajului mai demonstrează că 77 % dintre respondenţii sondajului cred că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită. Rata celor care cred că direcţia este bună este de 15 la sută. Principalele probleme cu care se confruntă în prezent R. Moldova, în opinia participanţilor la sondaj, sînt şomajul, sărăcia, corupţia, salariile şi pensiile mici. Totodată, datele sondajului demonstrează că în cazul unui referendum, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar opta 51 la sută din respondenţi, iar aderarea la Uniunea Euroasiatică ar fi susţinută de 50 % dintre participanţii la cercetare.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1143 de perdsoane din 76 de localităţi, în perioada 10 – 26 mai 2013. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3 %. Cercetarea a fost efectuată la comanda unei agenţii de presă din R. Moldova.

Moldpres