VIITORUL CIRC ELECTORAL SI BUFONII TRADITIONALI

Cînd vor înţelege politicienii că trebuie ales un primar gospodar, nu un politruc?

Deja CEC a decis ca pe 20 Mai să aibă loc alegeri pentru funcţiile vacante de primar în Chişinău şi în Bălţi. Există o aberaţie legislativă pe care nu înţelegem de ce legiuitorii nu au interesul să o rectifice. Potrivit acesteia, cel care va fi ales viitor primar, cel mai probabil în al doilea tur de scrutin, îşi va isprăvi mandatul în 2019, la data cînd trebuia să expire mandatul de 4 ani al lui Dorin Chirtoacă. Este o aiureală bugetofagă de tot rîsul şi plînsul! Logic ar fi fost ca legislaţia să permită ca primarul votat în alegeri anticipate să-şi exercite un mandat de 4 ani, ca să se evite alte cheltuieli considerabile pentru alte alegeri inutile. Este o prevedere legislativă păguboasă bătută în cuie, de parcă ar trebui să fie încremenită ca şi cum ar fi vorba despre ziua de Crăciun. Alo, domnul Candu? Au bani de cheltuit şi n-au idei sau n-au nici bani şi nici idei, dar lasă lucrurile tot aşa pentru că tot amărîtul de moldovean bugetar plăteşte?

Pentru unii politicieni, se pare că ciclul electoral de campanie s-a declanşat şi nu mai poate fi stopat de nici un tampon protector. De-abia de acum încolo începe marea şi mereu repetabila sarabandă a manipulărilor, a promisiunilor mincinoase şi a angajamentelor solemne ale candidaţilor care se vor referi la orice altceva numai nu şi la soluţii concrete de deparazitare a unui Chişinău transformat de Chirtoacă în groapa de gunoi a Europei.

Vom asista la înscrierea în lupta electorală a celor mai ciudaţi candidaţi, care nu vor fi capabili să prezinte alegătorilor proiecte edilitare concrete, realizabile, ci doar discursuri politice găunoase, singurele chestiuni la care se pricep. Vă asigur că, şi de această dată, vor exista candidaţi extrem de vocali care vor deturna discursurile electorale în poziţionări partizane geopolitice şi geostrategice. Amintiţi-vă că tot aşa a procedat şi Chirtoacă la ultimele trei campanii electorale! În acest context de abordare a strategiei electorale, nici pe departe nu va fi vorba despre confortul chişinăuienilor şi modernizarea Capitalei. Astfel, vom asculta discursurile „epileptice” şi ameninţătoare ale unor candidaţi care vor cere oamenilor să-i voteze ca nu cumva Chişinăul să cadă în „mîna Moscovei”, ale unora care vor promite că anume ei vor integra Republica Moldova în Uniunea Europeană prin intermediul Primăriei Chişinăului şi multe astfel de năzbîtii care, în mod normal, este firesc să le auzi doar în saloanele spitalelor de psihiatrie.

Nu ştim încă ce strategie electorală va aborda Andrei Năstase, care şi-a anunţat deja candidatura, ce „sprijin nemţesc” sau ce fel de soluţii anti-oligarhice, la nivel de Capitală, va oferi chişinăuienilor, dar este previzibilă prestaţia pro-românească şi anti-rusească a candidatului liberalilor, se pare că va fi Valeriu Munteanu, precum şi campania mieros proeuropeană şi „pragmatică” a „independentei” Silvia Radu. Candidaţi vor fi cu duiumul, unul mai incompetent decît celălalt, deci vom avea de cine să rîdem, dar să şi plîngem din cauza imaturităţii chişinăuienilor de a-şi alege un primar gospodar, nu un politruc.

Din start, aşa cum scriam într-un editorial mai vechi, cel mai privilegiat candidat este Silvia Radu, „independenta lui Plahotniuc”, care are la dispoziţie tot ce-şi doreşte ca „să-şi procure” acest post, o ultimă redută de care „tainicul ei şef” are mare nevoie. Asta se va întîmpla dacă chişinăuienii se vor lăsa prostiţi sau furaţi aşa cum au păţit-o în trei rînduri cu Chirtoacă. Simulacrele de reforme şi restructurări pe care le-a demarat în Primărie interimara Radu nu o recomandă nici pe departe ca avînd expertiza necesară ocupării unui astfel de post. Ea este omul unui Sistem şi a ajuns în postul de primar interimar în cel mai abuziv mod cu putinţă, tocmai pentru că Sistemul a impus-o. Măcar acum să sperăm că locuitorii Capitalei vor vota un candidat cu experienţă edilitară, nu unul impus de Sistem sau pe altul care promite unirea cu România sau integrarea în UE de frica „mîinii Moscovei”. Chişinăul va rămîne permanent aici unde este, iar singura responsabilitate a locuitorilor lui cînd merg la vot nu este de natură politică, ci ţine de competenţele unui primar gospodar capabil să-l modernizeze.

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 27.03.2018 - 12:58

Intr-adevar, viitorul primar trebuie sa fie unul gospodar, dar sa nu uitam ca un edil fara a avea legaturi cu Uniunea Europeana, va fi o marioneta. Viitorul primar trebuie sa aiba conexiuni cu orasele civilizate, pentru ca numai asa ne vom putea alinia capitalelor moderne.