VICTOR PONTA: TOATE EFORTURILE SÎNT ÎNDREPTATE SPRE MOLDOVA

Prim-ministrul roman, Victor Ponta, îşi doreşte ca România să fie cel mai mare spijinitor al integrării europene a Moldovei şi cel mai mare spirjinitor al Guvernului pro-european de la Chişinău. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă la Aeroportul Internaţional Chişinău, după întrevederea cu premierul moldovean Iurie Leancă. Premierul român a trecut prin Moldova în drum spre Georgia.

„În drum spre Tbilisi, am dorit să revedem stadiul proiectelor bilaterale pe care le avem şi pe care le înaintăm, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi instituţiilor publice”, a spus Victor Ponta.

Premierul român a comunicat că marţi, 18 martie, va avea o întîlnire, la Atena, cu primul ministru al Greciei, care deţine Preşedinţia UE. „Doream să fiu sigur că toate procedurile se fac la timp, în aşa fel încît pînă la 25 mai cetăţenii moldoveni să circule liber în UE. Este cel mai rapid mesaj de sprijin pe care îl dă Europa pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat Victor Ponta.

Un subiect al discuţiei a vizat situaţia din Ucraina. Victor Ponta a menţionat că, pe de o parte, România, ţară membră a UE şi a NATO, are poziţii perfect consolidate şi coordonate cu partenerii europeni, dar toate eforturile sînt îndreptate spre Moldova. „Europa şi partenerii noştri transatlantici sprijinim Ucraina în drumul său pro-european, însă eforturile concrete şi atîtea cîte sînt trebuie să fie îndreptate spre Moldova, pentru că a avut curajul, în noiembrie, să ia o decizie pe care am salutat-o cu toţii, în sensul integrării europene. Acest curaj trebuie sprijinit cu toate puterile. Aşa că, trebuie să ne mişcăm cît mai repede şi să facem lucruri concrete privind integrarea europeană”, a menţionat Victor Ponta.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a spus că vizita premierului român nu este întîmplătoare. Astăzi, 14 martie, la Bruxelles, miniştrii transporturilor UE au luat decizia privind susţinerea hotărîrii Parlamentului European de liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni. Iurie Leancă a menţionat că rolul Bucureştiului în a ajuta Moldova să realizeze acest obiectiv este unul foarte mare. (IPN)