VICTOR PONTA ISI DEPUNE MANDATUL DUPA AMPLE PROTESTE DE STRADA

Într-o mișcare surpriză, premierul român Victor Ponta a anunțat miercuri că își depune mandatul, a doua zi după ample proteste de stradă în care s-a cerut demisia guvernului în urma tragediei de la clubul Colectiv din București, soldată cu moartea a 32 de persoane, relatează agențiile internaționale de presă.

«Victor Ponta renunță la mandat. Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întîmplat. Este o chestiune gravă și promitem o soluționare rapidă a situației. Probabil ați observat miile de oameni aseară și ceea ce au cerut ei», le-a declarat jurnaliștilor liderul social-democrat Liviu Dragnea, la parlament, notează Reuters, care adaugă că demisia lui Ponta ar putea conduce la realiniere politică în România,unde o coaliție din trei partide formează o majoritate în parlament.

Ponta a ignorat în repetate rînduri apelurile la demisie s-a angajat să-și ducă mandatul la bun sfîrșit, mai scrie Reuters.

La rîndul său, agenția France Presse scrie că «prim-ministrul român își anunță demisia după drama de la discotecă». «Îmi depun mandatul de prim-ministru. Sper că demisia guvernului îi va mulțumi pe oamenii care au fost în stradă», a anunțat Ponta, într-o declarație transmisă de posturile de televiziune, referindu-se la miile de persoane adunate marți seară în București și alte mari orașe din țară și care i-au cerut demisia.

Agenția germană de presă DPA anunță că premierul român va demisiona și reține faptul că presiunea asupra lui Victor Ponta a crescut ca urmare a reacției guvernului la tragedia din clubul Colectiv, amintind că zeci de mii de oameni i-au cerut marți seară demisia. Românii consideră, în mare parte, că la baza problemelor care au dus la drama din clubul Colectiv se află corupția.

«Victor Ponta face și obiectul unui proces pentru corupție. În acel caz, el a fost salvat de o arestare umilitoare întrucît parlamentul a refuzat să aprobe ridicarea imunității sale, așa cum au cerut procurorii», remarcă DPA.

Sursa: Agerpres