VICTOR OSIPOV A AVUT O INTREVEDERE CU NEGOCIATORUL UE PENTRU ACORDUL DE LIBER SCHIMB

Viceprim-ministrul Victor Osipov a avut pe 5 martie o întrevedere cu şeful de departament al Directoratului General pentru Comerţ al Comisiei Europene, negociatorul principal al Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) din partea UE, Luc Pierre Devigne. Oficialul european se află într-o vizită de lucru la Chişinău, urmînd să participe la lucrările Consiliului pentru comerţ al ZLSAC.

În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut un schimb de informaţii şi opinii privind evoluţia relaţiilor comerciale şi intensificarea comerţului cu UE, în special perspectivele implementării Acordului de Liber Schimb în regiunea transnistreană. „Această chestiune trebuie să fie una prioritară atît pentru Chişinău, cît şi pentru Tiraspol”, a subliniat Victor Osipov. Vicepremierul a declarat că principalul scop al Guvernului pe acest subiect este de a asigura condiţii optime pentru relaţiile de export-import între agenţii economici din regiunea transnistreană şi partenerii lor din ţările europene, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea situaţiei social-economice în regiune.

La rîndul său, Luc Devigne a salutat faptul că noul Guvern de la Chişinău este hotărît să dinamizeze reformele şi a precizat că implementarea Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat, comerţul în general, va fi un factor determinant pentru viitorul Republicii Moldova. De asemenea, oficialul european a subliniat că agenţii economici înregistraţi în regiunea transnistreană vor putea să se bucure de preferinţe pe piaţa UE dacă Tiraspolul va respecta rigorile Acordului şi principiul de reciprocitate.