Viciul fumatului nu suporta si alunga concurenta golanului venetic de cornavirus!

Teoria care răstoarnă tot ce se știa despre COVID-19. Care sunt, de fapt, șansele fumătorilor în fața coronavirusului

Mihai Conțiu

Ca fumător respectabil și pasionat, am trăit s-o văd și p-asta – nicotina din mine poate băga în sperieți japița de coronavirus care ar îndrăzni să se înamoreze de mine! Despre asta, inițial, am citit o știre difuzată de Agerpres, care, la rîndu-i, citează AFP. M-am frecat la ochi, am mai citit-o o dată, și încă o  dată, și mi-am dat seama că nu am halucinații de la prea mult fumat! Aflu, astfel, că viciul fumatului are o personalitate extrem de bine conturată, că e ambițios și nu suportă concurența. Acum concurența lui e coronavirusul, chestie care l-a enervat la culme. Cum, adică veneticul și nenorocitul ăsta de coronavirus să omoare mai mulți oameni decît el, viciul fumatului?

La urma urmei, el, viciul fumatului, este un aristocrat, respectă omul, îi dă șanse cu duiumul să se desprindă prietenește de el, fără supărare, iar cînd se pune problema să-l omoare, o face cu blîndețe, cu duioșie, cu încetinitorul, chiar și atunci cînd este nevoit să recurgă la un divorț cu ajutorul unui ”martor” cum este ”cancerelul! Dar să vă detaliez datele știrii care mi-a intrat prin ochii și ambele urechi și au rămas acolo!

Zice-se că în mîndra Franță vor fi efectuate teste preventive şi terapeutice cu plasturi de nicotină, iar asta la ditamai spitalul La Pitié-Salpętričre din Paris. Meticuloșii cercetători francezi au ajuns la concluzia că nicotina poate limita efectele infecției cu noul coronavirus. Ei susțin că aceasta ar opri pătrunderea virusului în celule și astfel ar limita răspîndirea epidemiei. Deocamdată, însă, nimic încă nu susține pe dea-ntregul această teorie prin rezultate concrete.

Ipoteza cercetătorilor francezi este bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi, constatat în diverse studii din întreaga lume, dar şi de confirmarea furnizată de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate şi 150 cu forme mai uşoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR). „Dintre aceşti pacienţi, doar 5% erau fumători”, spune profesorul de medicină internă Zahir Amoura, care a condus acest din urmă studiu, adică „cu 80% mai puţini fumători în rîndul pacienţilor cu COVID decît în cazul populaţiei generale de acelaşi sex şi aceeaşi vîrstă”.

Noua teorie ar confirma și rezultatele unor studii din China și Statele Unite care susțin că fumătorii ar fi mai puțin expuși în fața coronavirusului. Astfel că doar 12,6% dintr-o mie de oameni infectați erau fumători, în timp ce numărul fumătorilor în toată China este de 28%. Totodată, în Franța, din 11.000 de pacienți pozitivi COVID, 8,5% dintre aceștia erau fumători. Numărul total al fumătorilor din Franța reprezintă aproximativ 25,4% din populație. 

Un neurobiolog francez a explicat mecanismul prin care nicotina ar opri virusul să intre în celulele organismului uman: „Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reţine să se ataşeze de acesta”, astfel că este mai mică posibilitatea de a pătrunde în celule şi să se răspîndească în organism, a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur şi College de France. Jean-Pierre Changeux, neurobiolog de renume internaţional, specialist în receptori nicotinici, este coautor al unui articol pe acest subiect din Comptes Rendus de l\"Académie des Sciences.

Rolul central al receptorului în cauză, „receptorul nicotinic al acetilcolinei”, în propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului şi tulburările neurologice, avansează cercetătorii. Pe de altă parte, ce explică cercetătorii francezi vine în contradicție cu studiile de pînă acum și cu recomandările Centrului european de prevenire și control al bolilor. De asemenea, Comitetul național împotriva tabagismului a avertizat fumătorii în legătură cu transmisia coronavirusului prin vaporii de la țigările clasice sau electronice și a recomandat să respecte o distanță de 10 metri față de alte persoane.

După ce va primi undă verde, cu sprijinul ministrului Sănătăţii, Olivier Véran, vor fi administraţi plasturi nicotinici în dozaje diferite în trei studii: preventiv, pentru lucrători sanitari, pentru a se observa dacă îi protejează; terapeutic, pentru pacienţii internaţi, în încercarea de a le reduce simptomele; pacienţilor în stare gravă, internaţi la terapie intensivă, a mai explicat cercetătorul.

Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacienţilor fumători spitalizaţi s-ar putea agrava din cauza renunţării bruşte la tutun, însă acest lucru trebuie verificat. Și, totuși, aceste studii nu ar trebui să încurajeze populaţia să fumeze. Medicii reamintesc că fumatul dăunează plămînilor şi nu este benefic pentru sănătate, fiind asociat unor probleme precum cancere, ori atac de cord.

Acum, aține-te, să vezi cum barbarii nemiloși de negustori or ridica prețul la țigări de-o să zici că-i aur pur, nu alta!

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59