VICEPREMIERUL RUS, MESAJ DE AMENINŢARE PE TWITTER

Rogozin: "Ei bine, domnilor din România, în curînd vă vom explica totul - cine sunteți și ce credem despre voi!"

Sîmbătă seara, după ce a revenit la Moscova la bordul unui avion de linie, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat un mesaj pe Twitter adresat direct autorităților române. „Ei bine, domnilor din România, în curînd vă vom explica totul - cine sunteți și ce credem despre voi”, a scris Rogozin.

Anterior, vicepremierul rus a notat, tot pe Twitter, că România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său privat, la cererea SUA, ameninţînd totodată că "data viitoare" va zbura la bordul unui bombardier, pentru a nu mai avea asemenea probleme.

În pofida interdicţiei de a zbura în spaţiul Uniunii Europene, aflat pe lista de sancţiuni a Consiliului European, şi anunţului dat de Kiev, potrivit căruia nu permite survolul pe teritoriul ucrainean, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns Sîmbătă la Moscova.

Ulterior o postat o fotografie însoţită şi de un mesaj în care acesta scria că avionul său a forţat spaţiul aerian ucrainean. "...industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă", se arăta în mesaj.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat însă că avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a întors din drum în mod benevol şi a calificat declaraţiile oficialului rus drept "provocare şi truc politic", potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform.

"Avionul lui Rogozin, venind din Chişinău, s-a întors din drum benevol, fără constrîngere şi avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!", a afirmat ministerul ucrainean, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Diplomaţii ucraineni au subliniat în mesaj că "versiunea lui Rogozin privind zborul său din Chişinău este plină de minciuni! Ucraina nu a impus nici o interdicţie pentru zborurile care tranzitează spaţiul său aerian".

Într-un alt mesaj, postat tot pe Twitter, vicepremierul rus a  scris că "serviciile speciale ale Republicii Moldova au confiscat cutii cu semnăturile transnistrenilor privind reunirea cu Rusia" şi a  ataşat o fotografie în care apare şi liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuc.

"Da, pune-l pe prost să i se roage lui Dumnezeu.. Publicitate mai bună pentru plebiscitul popular e greu să inventezi", afirmă Rogozin într-un mesaj ulterior, postat împreună cu o fotografie în care apare ceea ce pare să fie o pagină a listelor despre care vorbeşte.

Ministerul Afacerilor Externe Titus Corlăţean  a apreciat, Sîmbătă, că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste pro-ruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

MAE a solicitat autorităților de la Moscova, ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO.

Luiza Vasile,

Cotidianul.ro