Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, persona non grata in R. Moldova

În şedinţa de astăzi, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o Hotărîre potrivit căreia vicepremierul rus Dmitri Rogozin este declarat persona non grata în țara noastră.

În conformitate cu proiectul de Hotărîre înaintat de de către ministrul de Externe, această decizie vine după ce, în ultimul timp, Rogozin a lansat mai multe „declarații și acuzații denigratoare și mincinoase în adresa cetățenilor și statului Republica Moldova”.

„Aceste evoluții reprezintă o ingerință crasă în treburile interne ale RM. Astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale cu Federația Rusă ce au drept bază respectul reciproc. Mai mult, acestea afectează serios imaginea țării noastre”, a menționat Andrei Galbur.

La rîndul său, premierul Pavel Filip a declarat că modul în care au fost tratați cetățenii și statul Republica Moldova este unul inacceptabil. „Și este de datoria noastră să protejăm demnitatea cetățenilor și țara noastră”, a precizat Filip.

„După cum ați putut observa, în ultimul timp vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, făcut o serie de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său”, a precizat Galbur.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chișinău l-ar fi convocat astăzi pe ambasadorul rus Farit Muhametșin căruia i s-a transmis nemulțumirea autorităților moldovene față de declarațiile lui Rogozin și că, în perioada următoare, celui din urmă îi va fi interzis accesul în Republica Moldova. 

Mihaela Vrabie, studentă, anul II, USM