VICEMINISTRII ECONOMIEI DIN CADRUL CEFTA AU CONVENIT SA CONTINUE LIBERALIZAREA COMERTULUI

Ministerul Economiei a găzduit, pe 2 iulie curent, Reuniunea viceminiştrilor Economiei ai ţărilor membre ale Acordului Central European al Comerţului Liber (CEFTA). Reuniunea a fost prezidată de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc. Principalul subiect abordat de participanţii la reuniune au fost progresele şi provocările în liberalizarea comerţului cu servicii şi facilitarea schimburilor comerciale.

În anul 2015, Republica Moldova deţine Preşedinţia în cadrul CEFTA.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei, la eveniment s-a convenit asupra organizării în toamna acestui an a unei reuniuni a miniştrilor Economiei din ţările CEFTA. La eveniment vor fi abordate subiecte ce ţin de continuarea liberalizării comerţului cu servicii, facilitarea comerţului prin implementarea „Acordului-cadru privind simplificarea procedurilor vamale, schimbul de informaţii electronice şi recunoaşterea mutuală a programelor operatorilor economici autorizaţi în ţările membre CEFTA”, facilitarea fluxurilor investiţionale prin coordonarea politicilor investiţionale şi asigurarea unui grad mai înalt de protecţie a investitorilor şi continuarea promovării comerţului în scopul stimulării relaţiilor comerciale între statele membre.

Totodată, participanţii la reuniune au fost invitaţi la evenimentul „CEFTA Week”, care urmează a fi organizat în luna noiembrie anul curent la Chişinău, şi are drept obiectiv de a intensifica şi facilita comerţul între ţările membre ale Acordului. De asemenea, în cadrul CEFTA Week se va desfăşura un Forum al oamenilor de afaceri, în vederea stabilirii de parteneriate şi promovării investiţiilor.

La reuniune, Muntenegru şi-a prezentat priorităţile pentru 2016, an în care va deţine preşedinţia CEFTA.