VICEMINISTRII DE EXTERNE AI TARILOR GRUPULUI VISEGRAD AU INDEMNAT R. MOLDOVA SA CONTINUE REFORMELE

Viceminiştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad au îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue reformele în contextul procesului de integrare europeană. Aceştia au specificat că vor acorda susţinere Republicii Moldova în acest parcurs. Declaraţiile au fost făcute astăzi la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova Iulian Groza a declarat că în cursul întrevederii cu oficiali ai ţărilor Grupului Vîşegrad au fost abordate subiecte referitoare la agenda europeană a Moldovei, nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga.

Viceministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Peter Burian a afirmat că Acordul de Asociere oferă “o cale de parcurs pentru implementarea unui program foarte ambiţios de reforme”. “Sîntem aici pentru a împărtăşi experienţa noastră, pentru a defini domeniile în care am putea lucra împreună, cum ar fi reforma justiţiei, sectorul energetic, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor”, a accentuat Peter Burian.

Viceministrul de Externe ai Cehiei, Ivo Šrámek a opinat că Republica Moldova “intră într-o fază crucială în procesul de integrare europeană”, iar rezultatul va depinde mult de viteza cu care vor acţiona autorităţile de la Chişinău.

“Sîntem în aşteptarea implementării planurilor ce ţin de reforme. Timpul joacă un rol esenţial. Au mai rămas trei luni pînă la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. E important să venim acolo cu rezultate concrete”, a precizat viceministrul de Externe al Poloniei, Konrad Pawlik.

Şi viceministrul de Externe al Ungariei István Mikola a menţionat că este “în aşteptarea rezultatelor guvernării”. Oficialul şi-a mai exprimat speranţa că “Republica Moldova va avea succes în procesul de integrare europeană şi va deveni membră a UE”.

Viceminiştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad efectuează, în perioada 5-6 martie, o vizită în Republica Moldova.