VICECANCELARUL GERMAN INDEAMNA UE SA ACTIONEZE IN VEDEREA RIDICARII SANCTIUNILOR IMPUSE RUSIEI

Vicecancelarul Sigmar Gabriel, totodată ministrul german al Economiei, a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să acţioneze astfel încât până în vară să ridice sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu conflictul din estul Ucrainei, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty online.

"Acesta trebuie să fie obiectivul nostru comun", a declarat Gabriel, al cărui Partid Social-Democrat (SPD) se află la putere alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

În opinia sa este necesar "să vizăm cu toată puterea un asemenea acord cu Federaţia Rusă", a declarat el joi, la Berlin, la un forum germano-rus.

Occidentul a impus sancţiuni Rusiei după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi din cauza susţinerii separatiştilor proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Germania şi Franţa au subliniat în mai multe rânduri că o eventuală ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei depinde de implementarea acordurilor de la Minsk, pe care cele două puteri europene le-au mediat, dar care acum sunt blocate.

Uniunea Europeană a prelungit sancţiuni impuse unor ruşi şi companii ruse - constând în blocarea unor active şi interdicţii de călătorie în UE -, însă statele membre au poziţii divergente cu privire la o prelungire a unor sancţiuni ample - impuse Moscovei în sectoarele bancar, al apărării şi energetic - dincolo de luna iulie.

Sursa: Mediafax