VIATA LUI MIRCEA ELIADE

Adolescentul miop care a devenit guru universal

Mircea Eliade, românul ce a locuit pe strada Mîntuleasa, a descins pe tărîmul lumii din romanul adolescentului miop. El a respirat aerul Indiei, locuind la Dasgupta şi a cunoscut-o pe Maytreyi, căutînd simbolurile religiei. 

A fost fascinat de yoga, de şamanismşi de tehnicile arhaice ale extazului, de cosmologie şi alchimie babiloniană, dar şi de oceanografie.

Revenirea în România i-a prilejuit lui Eliade întoarcerea din Rai şi întîlnirea cu domnişoara Christina, în curte la Dionis, unde a cules nouăsprezece trandafiri. A visat cîteva nopţi la Serampore, a descifrat secretul doctorului Honigberger şi s-a întîlnit cu Isabel şi Apele Diavolului.

Mircea Eliade este făuritor de mituri prin incapacitatea celorlalţi de a-i descifra povestea; el însuşi însă se străduieşte s-o facă misterioasă, dacă nu cumva ocultă, îl defineşte discipolul său, Ion Petru Culianu.

Pentru a-l înţelege pe Eliade, nu este suficient să-i extragi ideile, trebuie să fii posedat de pasiuni oculte, dar şi să dai dovadă de răbdarea alchimistului. Eliade s-a adresat lumii şi a cucerit-o prin "Sacru şi profan" şi prin "Mitul eternei reîntoarceri". 

"Istoria credinţelor şi ideilor religioase" i-a adus lui Eliade recunoaşterea în Franţa, unde a primit Legiunea de Onoare.

Mircea Eliade a fost tradus pe toate meridianele globului, fiind probabil cel mai cunoscut român din lume, din toate timpurile.

Ce am putea spune în încheiere despre alchimistul Mircea Eliade, cel care a pus într-un creuzet toate religiile lumii fără discriminare, creştinismul, iudaismul, buddhismul, hinduismul sau islamismul...

Chiar daca a scris "Noaptea de Sînziene", opera lui Mircea Eliade rămîne o "Nuntă în cer".

Sursa: art&culture.ro