VIATA IN SUA

Un interviu realizat de Nadejda Ţurcan, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

An de an, populaţia Republicii Moldova continuă să scadă. Moldovenii îşi părăsesc patria din cauza lipsei locurilor de muncă şi a unei perspective clare în viitor, iar în ultimii ani şi din cauza unui mediu social nefavorabil, dominat de corupţie, criminalitate şi degradare. Sute de mii de moldoveni au luat calea străinătăţii prin diferite ţări, una dintre ele, este SUA. Potri­vit Amba­sa­dei Repu­bli­cii Mol­dova de la Washin­gton, la momen­tul actual în SUA sînt de la 40.000 la 50.000 de cetă­ţeni ai Mol­do­vei, care au drept de reşe­dinţă în această ţară.

Mariana Cojan cu vîrsta de 27 ani, este stabilită cu familia în SUA de 3 ani. Ea ne-a mărturisit despre viaţa sa în străinătate.

Nadejda Ţurcan: Mariana, spune-ne, pentru început, cînd şi în ce circumstanţe ai plecat în SUA?

Mariana Cojan: SUA, a fost din totdeauna ţara visurilor mele. În 2013, am fost pentru prima dată în SUA. Atunci soţul meu a primit un contract de muncă şi am venit ca dependent. Ne-am întors acasă la sfirşit de contract şi am realizat că în Republica Moldova este din ce în ce mai greu, astfel încît ne-am întors înapoi în SUA.

N. Ţ. Cum e viaţa ta în SUA, este aşa cum ai visat-o? Cu ce te ocupi acolo?

M. C. Viaţa în America este exact aşa cum mi-am imaginat-o, condiţii mult mai bune de trai, mult mai multe posibilităţi, mult mai călduroasă este lumea.

N. Ţ. Care sînt planurile tale pe viitor? Ai vrea să te mai întorci în ţara ta?

M. C. La moment, încercăm să deschidem propria afacere. Deja nu mai cred că există cale de întoarcere. Avem şi un copil şi ne gîndim mai mult la viitorul lui decît la al nostru. În Republica Moldova, nu cred că ar putea să aibă o copilărie, un viitor, studii la cel mai înalt nivel.

N. Ţ. Cum pot fi de folos Republicii Moldova moldovenii care aleg să-şi construiască viitorul în alta ţară?

M. C. Toţi cetăţenii care au plecat nu au făcut-o de bună voie, iar asta pentru că aşa ne impun condiţiile de trai din ţara noastră. Nu cred că cineva dintre noi ar putea să ajute ţara să iasă din acest impas, ci doar cei de la guvernare o pot ajuta.

N. Ţ. Ce ar trebui să se întîmple în interiorul Republicii Moldova pentru ca emigranţii să-ş dorească revenirea acasă?

M. C. Ca să ne întoarcem înapoi acasă, ar trebui ca în Republica Moldova să găsim exact aceleaşi condiţii de trai ca şi în SUA, Europa sau pe unde mai pleacă cetăţenii noştri. Atît timp cît Republica Moldova nu va rezolva problemele social-economice interne şi nu va lupta insistent contra corupţiei, cetăţenii Republicii Moldova vor continua să plece acolo unde viaţa le este asigurată.