”VETERANII LUI PLAHOTNIUC” AU DEVENIT ”VETERANII LUI NASTASE SI SANDU”

După eșecul moțiunii de cenzură, ce va face mafia oligarhică?

Eșecul moțiunii de cenzură de săptămîna trecută împotriva Guvernului a însemnat o dezamăgire teribilă pentru Plahotniuc șiȘor. Imaginați-vă numai milioanele de euro disponibilizate de ei pentru cumpărarea deputaților, pentru subvenționarea protestelor, dar și pentru cumpărarea, în final, a încă unui deputat sau doi! Un alt mare dezamăgit a fost Andrei Năstase, care se visa cu ochii deschiși în fotoliul de prim-ministru. După acest eșec, pe fețele lui Andrei Năstase și Maiei Sandu se citea ușor dezamăgirea teribilă că Andrian Candu nu a mai reușit să cumpere măcar un deputat sau doi.

În perspectiva alegerilor prezidențiale, în condițiile dramatice ale crizei pandemice despre care ei cred, cu cinism, că îi avantajează, este previzibil că grupările politice amintite vor continua să se radicalizeze cu disperare. Tentativele de cumpărare de deputați de către Candu și Șor vor continua. Munteanu, Slusari și alți profitori politici au și anunțat acest lucru. Vor fi aruncate în joc sume tot mai mari. Ei au certitudinea că aceasta e strategia cea mai ”democratică și justificabilă” spre a-i trimite în Opoziție pe socialiști și a-l sabota pe Igor Dodon.

O altă strategie a lor va fi radicalizarea violentă a protestelor plătite, care oricum a demarat. Aici asistăm la planul lor diabolic prin care au atras de partea lor anumiți combatanți, veterani ai războiului de pe Nistru. În fond, e vorba despre aceiași ”veterani ai lui Plahotniuc”, acum deveniți și ai Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase. Pînă în urmă cu mai bine de un an, cînd luptau împotriva lui Plahotniuc, acești doi politicieni îi blamau pe aceiași veterani pentru că erau în slujba lui Plahotniuc. Acum îi apără! Pe aceiași veterani! Plătiți tot de Plahotniuc și Șor!

Acum cîte ceva despre ”anumiți veterani”! Dragostea față de patrie și apărarea Țării sînt datorii fundamentale și de onoare neretribuibile pentru toți cetățenii, excepție făcînd militarii profesioniști. ”Încartiruirea” cinică a unor veterani de către politicieni în ”exercițiul politic stradal” a debutat ”cu mult activism” încă de pe vremea cînd Vlad Filat și-a lansat proiectul politic ”Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști!” De atunci, ”profesionalismul protestatar” a mai fost pus, de către cam aceiași veterani, și în slujba liberalilor și, mai apoi, în cea a lui Plahotniuc. Acum, aceiași veterani îl slujesc direct tot pe Plahotniuc, prin Candu și Șor, și indirect pe Năstase și Sandu.

Practic, acești ”veterani profesioniști” vor să li se rezolve unele doleanțe în cîteva zile, pretenții care, în mod logic, trebuia să le fie satisfăcute, în primul rînd, de Mircea Snegur. Referindu-ne la revendicările lor sociale, de dragul adevărului, e bine să precizăm că există categorii sociale care o duc mai rău decît ei, iar aici mă refer strict la veteranii pensionari din sistemele de Sănătate și Învățămînt. Problema acestor veterani ”ocrotiți politic” constă în aceea că revendicările sociale sînt doar un pretext neluat în serios nici de ei, rolul lor fiind acela de a manifesta politic. Observînd că e vorba și despre o categorie predispusă la violențe, căci doar de asta sînt și subvenționați, e clar că Plahotniuc îi va folosi drept trupe de șoc stradal. Să nu uităm că pe o parte dintre acești veterani Plahotniuc i-a folosit și la pichetarea instituțiilor Statului după ce a pierdut Puterea, iar asta pe bani mulți!

Acum, constatăm paradoxul în care de pe urma veteranilor lui Plahotniuc încearcă să profite politic, în egală măsură, Candu, Șor, Năstase și Sandu. E ca și cum toți cei patru ar mărșălui în frunte cu Plahotniuc împotriva lui Dodon. Dacă nu se va izbuti cumpărarea altor deputați, riscăm să ne pomenim cu permanente revolte violente, în stradă, chiar un neo-maidan moldovenesc, în care vor fi implicați unii veterani și sportivi plătiți, avîndu-i în frunte, în primul rînd, pe Năstase, pe Sandu oarecum, pe Marina Tauber și cu un Candu în plan secund, frecîndu-și mulțumit mîinile și raportîndu-i lui Plahotniuc evoluția evenimentelor. Repet că astfel de tulburări plătite se vor putea activa și la Orhei, și la Bălți. Bani sînt cu nemiluita, iar în această conjunctură, Șor deja va fi transformat într-un martir și cu ajutorul publicitar generos al postului Pro Tv Chișinău.

Dramatic este că aceste potențiale tulburări sociale ar fi aplaudate și de către complicii politici de la București și din serviciile secrete românești ai lui Plahotniuc, iar asta în numele unei înșelătoare opțiuni proeuropene și a unei ”necesare lupte împotriva Rusiei care vrea să-și mute Capitala la Chișinău”. Atenție la neatenție!

Mihai CONŢIU