VESTE PROASTA PENTRU MARINE LE PEN: TREI SFERTURI DINTRE FRANCEZI SE OPUN RENUNTARII LA EURO

Aproape trei sferturi dintre francezi sînt împotriva ieșirii din zona euro și întoarcerii la franc, a arătat un sondaj făcut public vineri, Este o veste proastă pentru candidata de extremă dreapta la președinția Franței Marine Le Pen, care susține un așa-zis Frexit, relatează Reuters.

Potrivit sondajului realizat de institutul Elabe și publicat în Les Echos, circa 72% dintre francezi sînt împotriva renunțării la moneda unică europeană și revenirii la o monedă națională, iar 44% sînt "ferm opuși" unei astfel de evoluții.

Marine Le Pen — plasată constant pe primul loc în intențiile de vot în primul tur de scrutin prezidențial, însă dată perdantă în turul decisiv — a afirmat că dorește organizarea unui referendum cu privire la apartenența Franței la Uniunea Europeană și ieșirea țării sale din eurozonă, cu introducerea unui nou franc francez.

Sondajul Elabe a mai indicat pe de altă parte că francezii nu sînt prea entuziaști față de situația actuală a UE, 37% dintre cei intervievați apreciind că apartenența la clubul celor 28 are "mai multe dezavantaje decît avantaje". Ceva mai puțini, 31%, au fost de părere că avantajele primează, iar 32% au spus că părțile bune și cele rele sînt la egalitate.

Sondajele de opinie indică înfrîngerea Marinei Le Pen în alegerile prevăzute pentru 23 aprilie și 7 mai de către candidatul centrist Emmanuel Macron sau de către conservatorul Francois Fillon, menționează Reuters.