VESTE MULT AŞTEPTATĂ PENTRU NOI

Economia zonei euro lasă recesiunea în urmă

Europa îşi revine după una dintre cele mai îndelungate recesiuni din ultimele decenii. Astfel, numărul şomerilor din Spania a scăzut cu peste 225.000 persoane. Aproape 150 mii de şomeri şi-au găsit locuri de muncă în al doilea trimestru al anului.

Economia Franţei a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, a declarat ministrul de Finanţe al acestei ţări, Pierre Moscovici, vorbind de un avans al Produsului Intern Brut de 0,2 la sută în perioada aprilie-iunie. Aşteptările privind recuperarea economiei Franţei au fost susţinute şi de datele publicate marţi privind încrederea companiilor în economie.

Multe sectoare ale economiei Uniunii Europene sînt în creştere. Bunăoară, industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor au înregistrat în luna iulie evoluţii  pozitive, depăşind chiar nivelul aşteptărilor. Indicii celor două ramuri ale economiei demonstrează cele mai bune performanţe din ultimii doi ani, semn că Europa poate fi aproape de ieşirea dintr-o recesiune prelungită.

Potrivit unui raport publicat de compania britanică de cercetare Markit Economics, indicele industriei manufacturiere din zona euro, calculat pe baza unui sondaj în rîndul managerilor de achiziţii din companii, a crescut în iulie pentru prima dată în ultimii doi ani şi a depăşit cota care diferenţiază între contracţie şi creştere economică. De asemenea, indicele compus al industriei manufacturiere şi sectorului serviciilor a depăşit cota de recesiune, urcînd la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.

Unii economişti europeni spun că datele recente sprijină ipoteza că economia zonei euro lasă recesiunea în urmă. Măsurile de stimulare monetară introduse de Banca Centrală Europeană, îmbunătăţirea situaţiei economice mondiale şi temperarea austerităţii fiscale au oprit, în sfîrşit, declinul economic.

Astfel, după un an şi jumătate de recesiune, economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea şi va reveni pe creştere în perioada iulie-septembrie, estimează economiştii contactaţi de Bloomberg. Evoluţia favorabilă a indicilor industriei prelucrătoare şi sectorului serviciilor a fost susţinută în principal de creşterile înregistrate în Germania, dar şi de frînarea ritmului de contracţie indicat de datele culese în Franţa.

Evoluţia pozitivă a economiei europene ne încurajează şi pe noi. Pentru că acest factor ar stimula creşterea economică şi în ţară noastră. Piaţa UE va deveni mai încăpătoare pentru mărfurile produse de agenţii economici moldoveni. Vor veni mai mulţi bani din Europa, fie sub formă de investiţii, fie sub formă de remitenţe.

(VL)