Vamesii, inamicii ”operativi” si antinationali ai bunastarii moldovenilor si prosperarii tarii

Nesătuii ăștia de vameși sunt ceva de speriat! Abia scăpați de sub stăpînirea corupților Filat și PlaHoitNiuk, au și început să se ițească patriotic izolaționist. Vor să demonstreze cît sunt  de dați pe brazdă și dornici să ne convingă că banii care, pe vremuri, intrau și în buzunarele lor după ce dădeau ”dreptul” la șef, acum îi vomită zeloși în bugetul de Stat. Ar trebui inventată o medalie specială pentru preacurvie vamală pentru ei, căci prin ceea ce fac sub, ”jugul guvernării Sandu”, nu-i nimic altceva decît un atentat samavolnic la bunăstarea bezmeticului de moldovean care revine în țară pe sub nasul lor, dar și la ”prosperitatea elvețiană” a țării. Să particulariză!

Pe data de 30 Octombrie, a doua zi după Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, unele agenții moldovenești de știri imature, fără să fie preluate și de mass-media din Dubai, au anunțat că vameșii moldoveni au capturat de la pașnicii și vizionarii moldoveni care reveneau în țară bijuterii, produse cosmetice, articole vestimentare, niște amărîte de ustensile pirotehnice și alte bunuri în cantități comerciale, toate nedeclarate,.

Astfel, vameșii de la postul vamal Costești au descoperit, într-un microbuz cu 5 pasageri la bord, un lot de articole vestimentare și de încălțăminte nedeclarate. Este vorba de peste 100 de articole vestimentare cu marcajul unui brand european, transportate printre bagaje neînsoțite, pentru care șoferul nu a putut prezenta nici un act confirmativ. Ce să spun? Mare ispravă! Unde-i contrabandă aici? Dacă împărțim cele 100 de piese vestimentare la cei 5, constatăm că fiecăruia îi revin doar 20. Mai apoi, acela cu 20 de astfel de piese are familie, rude de sînge și cumetri la care, omenos fiind, le împarte, iar el rămîne oricum cu buza umflată. Prin acțiunea barbară a vameșilor, înțelegeți cîte buze umflate au lăsat în urmă? Totodată, deși Republica Moldova are Acorduri de Asociere și de Liber Schimb cu UE, vameșii au semănat vrajbă cu europenii, confiscînd aceste produse pentru că, rețineți, aveau marcajul unui brand european. Asta înseamnă că vameșii moldoveni nu doar că sunt împotriva brandurilor europene, dar nici nu vor ca moldovenii să devină mai eleganți, să intre și ei în rînd cu europenii, ci să rămînă la opinci, ițari și galoși din ajutoare umanitare nevămuite. Halal!

Cea de-a doua reținere a fost semnalată la postul vamal Palanca, pe sensul de intrare în țară. În haina unui pasager de la bordul microbuzului supus controlului au fost depistate bijuterii din aur, nedeclarate și fără acte de proveniență. Aici dictatura vameșilor a depășit orice închipuire! Băi, nene capsator de vameș, omul acela aducea aurul în țară, nu-l scotea din țară! Care acte de proveniență? Păi chiar dacă și furase acele bijuterii tot trebuie să ne bucurăm pentru că dorea să le transforme într-un bun național! Mai ales că vameșii din țările de unde veneau l-au lăsat să treacă omenește granița cu bijuteriile alea! Vă dați seama cît de sărac ar fi fost Imperiul Roman dacă avea astfel de vameși care, după orice război de cucerire, armatelor romane, la revenirile victorioase la Roma, li se confiscau toate prăzile pe motiv că nu aveau acte legale de proveniență?

Alte două cazuri au fost consemnate la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce erau controlate bagajele pasagerilor sosiți din Moscova și Minsk. În baza analizei de risc, vameșii au redirecționat bagajele suspecte pe Coridorul Roșu, iar, în urma verificărilor au ridicat, în total, peste 1.000 de produse cosmetice și de îngrijire. În acest caz, vameșii de serviciu ori sunt niște babalîci neputincioși, ori unii cărora li s-a pus pe vecie pata pe frumusețea femeii! Frate, dar aici nu e vorba despre droguri sau alcool contrafăcut, ci despre produse menite să le facă pe moldovence cele mai frumoase din lume, așa de frumoase încît, după ce dimineața li se duce machiajul, bărbații lor să creadă că s-au culcat la una și s-au trezit la alta. Ce-i rău în această dualitate excitantă? Aici avem de-a face cu o conspirație a vameșilor, prin care vor să izoleze total țara și de Vest, și de Est – confiscă branduri europene, dar și produse rusești și belaruse. Vor să pună țara în gîlceavă cu toți! Subliniez că, și în acest caz, cei din Moscova și Minsk le-au permis acestor moldoveni destoinici să care la Chișinău tot ceea ce-și doreau tenurile, buzele, sprincenele și părul moldovencelor voluptoase și culte.

În alt caz, angajații postului vamal Criva 1 au depistat, în autocarul de pe ruta Cernăuți-Chișinău, bunuri în asortiment, printre care și obiecte pirotehnice în cantități comerciale, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta nici un document confirmativ. Auzi, ”bunuri în asortiment”, ca să vedeți cît de rebusiști sunt! Dar la chestia cu obiectele pirotehnice iarăși au dat cu bîta în baltă. Păi, neică, vine Revelionul, Anul Nou, nu Sfîntul Ilie din August cu fulgere pe gratis! Vameșii ăștia ar vrea cumva ca moldovenii să-și dea la reparat artificiile de anul trecut? Plus că ele vin cu voie de la frații de la Cernăuți, ca o explozie luminoasă la spectacolul actoricesc de la alegerile prezidențiale din Ucraina!

Că multă dreptate are ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, care a spus că nu trebuie să existe o concurență între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal în ceea ce privește acumulările de impozite. În opinia ei, SV ar trebui să propună servicii, dar nu doar să fie un organ care se ocupă de sancționarea întreprinzătorilor. „Pentru noi este important ca în buget să vină bani, dar trebuie să ne orientăm pe dezvoltarea businessului și economiei”, a afirmat Natalia Gavriliță! (M.C.)