VALERIU LAZĂR: “OPORTUNITATILE COMERŢULUI LIBER CU UE POT FI VALORIFICATE DOAR DACĂ VOM AVEA O ECONOMIE COMPETITIVĂ”

Negocierile privind semnarea Acordului de creare a Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană (AZLSAC) nu au fost simple negocieri comerciale, ci un proces complex de transformare pentru economia Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, pe 12 iunie, în cadrul unei întrevederi cu Luc Devigne, negociatorul şef asupra AZLSAC din partea Comisiei Europene.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, Republica Moldova a reuşit să negocieze deschiderea celei mai prospere pieţe din lume – cea a Uniunii Europene – pentru mărfurile moldoveneşti, însă Zona de comerţ liber cu UE înseamnă şi deschiderea pieţei interne pentru produse europene. Pentru a valorifica oportunităţile oferite de Acordul de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE, agenţii economici din Moldova vor trebui să înveţe a face faţă concurenţei cu producătorii europeni. 
„În procesul de negocieri şi în perioada imediat următoare a fost şi rămâne important să găsim echilibrul dintre liberalizarea comerţului reciproc şi aplicarea programelor de suport pentru întreprinderi pentru a spori competitivitatea economiei moldoveneşti. Or, instrumentele de protecţie comercială a pieţei interne pot doar să ajute agenţii economici, dar nu să substituie capacitatea internă a întreprinderilor de a face faţă concurenţei”, a declarat ministrul Economiei. Necesitatea acestui echilibru se regăseşte în special în domenii asupra cărora se mai poartă încă discuţii – oferta tarifară pentru agricultură şi accesul pe piaţă a serviciilor, iar perioada de tranziţie negociată cu UE până la liberalizarea deplină a pieţei interne va fi utilizată pentru adaptarea producătorilor locali la noile cerinţe, a precizat ministrul. Valeriu Lazăr a subliniat că Zona de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu înseamnă doar relaţii comerciale extinse, ci şi crearea condiţiilor atractive pentru investiţii. În acest scop, Ministerul Economiei a elaborat o Foaie de parcurs pentru creşterea competitivităţii economiei naţionale, ce va fi expusă spre discuţii publice în următoarele zile. O bună parte din prevederile acestui document strategic este dedicată infrastructurii calităţii, sistem extrem de important atât pentru asigurarea accesului produselor moldoveneşti pe pieţele externe, cât şi pentru protecţia consumatorilor din Moldova. La rândul său, Luc Devigne a declarat că Republica Moldova a progresat cel mai repede dintre ţările membre ale Parteneriatului Estic, încheind negocierile pe marginea Acordului de comerţ liber în doar 16 luni, însă a reuşit, totodată, să obţină condiţii avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziţie adecvată pentru anumite sectoare sensibile.
Oficialul a apreciat că semnarea Acordului va aduce îmbunătăţiri substanţiale a capacităţii de export a Moldovei, odată cu realizarea cerinţelor UE privind măsurile sanitare şi fitosanitare şi eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului. Repezentantul Comisiei Europene a precizat că Uniunea Europeană pregăteşte şi un pachet de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale autorităţilor moldoveneşti, dar şi pentru sectoarele economiei care vor avea nevoie de susţinere.