VAL DE AER POLAR IN TOATA EUROPA: VIN IARASI INGHETURILE

Un fenomen meteo foarte rar va pune stăpînire pe Europa în acest weekend – Temperaturile vor coborî brusc și vor fi apropiate de pragul de îngheț.

Deși sîntem deja în luna mai, se pare că vom mai avea parte de frig și chiar de înghețuri. O masă de aer polar a pătruns în Europa și va pune stăpînire pe regiuni extinse ale Bătrînului Continent în acest weekend.

Temperaturile vor scădea semnificativ și brusc, iar valul de aer polar va ajunge inclusiv în sudul continentului, în zona Mediteranei, dar și în nordul Africii, anunță Severe-weather.eu, citat de digi24.ro.

Astfel, în perioada 3 – 7 mai, temperaturile în Europa vor coborî mult sub cele normale pentru acest interval. Va exista un risc sporit de înghețuri severe în multe zone din est, centru și vestul Europei, dar și în peninsula Balcanică.

Vineri, frigul va cuprinse Franța, sudul Germaniei, Cehia, Slovacia și sudul Poloniei, urmînd ca sîmbătă și duminică masa de aer arctic să ajungă pînă în nordul Balcanilor, apoi înspre Mediterană. Luni, vremea se va răci în majoritatea zonelor din estul, centrul și sudul Europei, iar temperaturile vor scădea pînă și în nordul Africii.

Pînă miercuri, regiuni extinse din Europa centrală și de est vor fi expuse riscului de îngheț.

În România, masa de aer polar va afecta mai ales zona de vest, însă marți temperaturile vor scădea brusc în toată țara, urmînd să crească abia de miercuri încolo.

Meteorologii moldoveni au anunțat pentru astăzi vreme frumoasă și temperaturi generoase. De sîmbătă sînt anunțate ploi în aproape toată țara.

Luni, cînd moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor, se va răci substanțial, pînă la doar 16 grade Celsius în nordul țării și nu mai mult de 18 în sud. Totodată, va continua să plouă în toată țara. Vor cădea precipitații și marți, iar mercurul din termometre va coborî și mai mult.

Sursa: sputnik.md