Vaccinul impotriva rujeolei

Între posibile reacții adverse și riscul unor epidemii

După ce în presa moldavă a apărut știrea că “Rujeola, care a luat mai multe vieți în România, iar la Iași a fost înregistrat primul caz de deces, epidemia a ajuns la cîțiva pași de țara noastră”, lumea a început să se agite, dar și mai multe griji își fac părinții ai căror copii nu au fost vaccinați contra acestei boli. Or fi oare aceste știri o propagandă pro-vaccinare, folosindu-se idei psiho-emoționale cu scopul de a crea o oarecare panică, mai ales în rîndul părinților sau, într-adevăr, datorită imunizării învingem definitiv mai multe maladii grave?   

Așadar, să clarificăm niște lucruri. Ce este rujeola de facto? “Rujeola este o boală acută extrem de contagioasă, provocată de un virus, care se transmite de la persoana bolnavă pe calea aerului: prin tuse, strănut, vorbire. Primul semn de boală este febra înaltă care se menţine timp de 1 la 7 zile. Cea mai frecventă cauză de deces a copiilor bolnavi de rujeolă este pneumonia”, susține medicul epidemiolog, Tamara Mînăscurtă, de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că rujeola este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vîrste de pînă la 5 ani din toată lumea. În fiecare an, de rujeolă se îmbolnăvesc circa 20 de milioane de oameni. Totodată, se înregistrează aproximativ 100.000 de decese provocate de complicaţiile pe care le determină evoluţia maladiei. În 2008, rujeola a cauzat decesul a cel puţin 164.000 de persoane de pe glob. Cauza nivelului scăzut al acoperirii vaccinale este determinată de refuzul părinţilor de a-și vaccina copiii, din cauza neîncrederii în efectele reale ale acestor seruri, ale reacțiilor negative ale organismului în urma imunizării și a calității inferioare a vaccinurilor în dependență de țara care o produce.

Tot mai frecvent, în R. Moldova, părinţii aleg să beneficieze de servicii medicale particulare, dar care bat bine la buzunar, deoarece cred că nu vor fi efecte negative în urma vaccinării. Am vizitat Centrul particular de vaccinare şi consultare Immuno+ din Chişinău, care este un proiect comun al Companiei GSK (Marea Britanie) – producător mondial de medicamente şi vaccinuri, iniţiat cu sprijinul Centrului Naţional de Epidemiologie. “Toate vaccinurile sunt înregistrate în UE, dar şi în R. Moldova, şi sunt de cea mai înaltă calitate. Serviciile sunt prestate de medici şi de asistente medicale cu o calificare înaltă, special instruiţi.”, spune Zinaida Ergaşeva, medic la acest centru. Pe de altă parte, unii părinți susțin că “cu o săptămînă în urmă am făcut şi noi al doilea vaccin (contra tusei convulsive, difteriei şi tetanosului) la Immuno +. Copilul s-a simţit bine, dar seara a fost foarte grav: a vomitat foarte tare, tremura. Dacă nu aş fi fost în preajma lui, nu ştiu ce s-ar fi putut întîmpla. Am chemat ambulanța de urgență.”, spune o tînără mămică.

În opinia medicului de familie de la o clinică din Chişinău, “vaccinurile din policlinici sunt procurate din fondurile de stat, care nu sunt foarte generoase, astfel încît sunt achiziţionate produse mai ieftine, deci şi de o calitate mai îndoielnică. Acestea sunt aduse din ţări precum India, Vietnam sau Indonezia şi deseori provoacă reacţii adverse la copii”. Vestea bună e că, în capitală, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă din anul 2009, însă există tendinţa de diminuare a nivelului de acoperire vaccinală cu vaccinul rujeolic sub 95% și, concomitent, crește riscul apariției îmbolnăvirilor, ne mai spune medicul epidemiolog Tamara Mînăscurtă, de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Astfel, în baza acestor fapte, soluția ar fi vaccinarea copiilor, fiindcă au ca principale avantaje imunizarea şi protecţia împotriva bolilor. Totuşi, pentru o viziune clară asupra temei enunţate, înainte de a face vaccinurile copilului dvs., informați-vă temeinic urmărind argumentele pro – precum că vaccinurile protejează copilul şi de boli mai grave, cum ar fi tuberculoza sau cancerul, această protecţie împotriva bolilor este de lungă durată, de la 3 la 20 de ani sau chiar protecţie pe viaţă, sau argumentele contra - care pe lîngă reacţiile adverse directe ale vaccinului, în perioada luptei cu virusul pasiv organismul, de obicei, slăbeşte. Această scădere temporară a imunităţii poate duce la agravarea unor boli prezente/ascunse sau chiar apariţia altora noi.

În concluzie, vaccinarea fiind un act medical, ai dreptul s-o refuzi sau să alegi cea mai sigură metodă de a-ți proteja copilul de boala infecțioasă care a început să facă din nou victime printre copii: rujeola.

Delia Testemițanu, Facultatea de Jurnalism, USM, anul IV