Vaccinul HPV impotriva cancerului de col uterin

Măsură de prevenire sau experiment?

Mai multe surse media au anunţat că în calendarul naţional de imunizări a fost introdus un nou vaccin, destinat fetelor cu vîrsta de 10 ani pentru a preveni apariţia cancerului de col uterin. Acest vaccin nu este obligatoriu, însă responsabilii din sănătate îndeamnă părinţii să accepte vaccinul. Cu toate acestea, mulţi părinţi refuză categoric vaccinarea, argumentînd că nu este ceva normal, că este un experiment asupra copiilor lor şi că medicii la care merg regulat i-au sfătuit să nu facă acest vaccin. Vaccinarea timpurie contra HPV previne infecția cu virușii care sunt principala cauză a cancerului de col uterin. HPV este o amenințare serioasă pentru sănătatea publică din Republica Moldova. Conform estimărilor OMS, în R. Moldova HPV este responsabil de peste 470 de cazuri de cancer de col uterin și pentru 210 decese doar în anul 2012. De asemenea, cancerul de col uterin este al treilea cel mai răspîndit tip de cancer la femei, iar Republica Moldova este în top 5 al țărilor europene cu cea mai mare rata de mortalitate cauzată de acest tip de cancer.

OMS susține că introducerea vaccinului în programul general de vaccinare, în comun cu implementarea altor acțiuni preventive, va contribui semnificativ la reducerea mortalității în cazurile de infecție cu HPV. La fel, organizația va oferi consultanță și ajutor Guvernului în implementarea cu succes a vaccinării.

15.000 de fete cu vîsta de zece ani din Moldova vor fi vaccinate opţional cu vaccinul cvadrivalent Gardasil. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituţiile ce acordă asistenţă medicală primară. Medicii au păreri diferite legate de vaccinul HPV. În timp ce unii îl consideră sigur, alţii cred că riscurile sunt mai mari decît beneficiile. „Vaccinarea fetelor care nu şi-au început viaţa sexuală e o şansă pe care părinţii nu ar trebui să o rateze”, consideră Mihai Dimitriu, medic ginecolog. Pe de altă parte, medicul Rareş Simu, specialist în imunologie clinică atrage atenţia că vaccinul a fost insuficient testat. "Vaccinul creează anticorpi care neutralizează intrarea virusului în col," explică prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Elias, Bucureşti.
Vaccinul împotriva HPV, despre care se spune că protejează femeile de cancer de col, nu are efect decît în cazul adolescentelor, potrivit ultimelor cercetări efectuate la Harvard School of Public Health. Vaccinul, lansat pe piaţă în 2006, era destinat femeilor aflate în intervalul de vîrstă 9 – 26, acestea fiind protejate astfel de pericolul cancerului de col uterin. Însă pentru a-i creşte vînzările, unii medici l-au recomandat şi femeilor de 27 - 45 de ani.

Ei bine, rezultatele ultimelor cercetări restrîng segmentul de vîrsta al femeilor care s-ar putea bucura de eficacitatea produsului. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că eficienţa lui este cel mai bine evidenţiată la fetiţele de 11 – 12 ani. În privinţa femeilor adulte, eficienţa lui ridică încă multe semne de întrebare. La acest subiect, să vaccinăm fetele sau nu, apar contraverse atît în ceea ce priveşte părerile mamelor, cît şi a medicilor. Ca înainte de orice intervenţie sau pas important e nevoie de o documentare, de o intstruire a populaţiei pentru ca să-şi poată crea o părere obiectivă. Sănătatea noastră sau a copiilor noştri este dependentă de atitudinea noastră faţă de ea. Este mai simplu să previi o boală  decît să o tratezi. Medicii şi societatea civilă trebuie să implementeze programe coerente care să includă: informarea şi educarea populaţiei, vaccinarea împotriva HPV şi programe de screening.

Olga Munteanu, studentă, Jurnalism, USM