VACANŢĂ: CE SĂ NU MĂNÎNCI LA ALL-INCLUSIVE

Vacanţele cu pachete care includ mesele gratuite, fără limită de cantitate, şi o mulţime de produse care te tentează să le guşti pot dauna siluetei.

Tocmai de aceea, împreuna cu medicul specialist, îţi spunem ce alimente ar fi bine să ocoleşti pentru a te simţi excelent în concediu.

vacanta3 copy.jpg

Micul dejun la all-inclusive

Este considerat cea mai importantă masă a zilei, la care poţi consuma alimentele care să confere nutrienţi şi energie, cum ar fi fructe, legume, sucuri proaspete. Iată, însă, ce nu e bine să mănînci la prima oră a dimineţii!

…oua ochi cu bacon, cîrnaţi şi fasole, adică micul dejun în stil englezesc care este plin de calorii, toate ingredientele fiind prăjite în ulei. Şi mai ales în zilele călduroase de Vară, în care vrei să stai pe plajă, la soare; această combinaţie alimentară poate fi foarte grea pentru stomac, cu atît mai mult dacă eşti una dintre persoanele care nu sunt obişnuite cu un astfel de meniu.

…clătitele încînta gustul, dar pot dauna siluetei. Indiferent că sunt clătite în stil european sau american (pancakes), se prepară prin prăjire, la care se adaugă gemuri (care conţin zahar şi arome sintetice) sau cremă de ciocolată (o reală bombă calorică). Evident, oricine poate să-şi facă pofta, mai ales în vacanţă, dar nu chiar în fiecare zi. Mai ales că asocierea prăjelii cu dulcele pe timp de căldură îţi poate da stări de rău general.

…cerealele rafinate şi fulgii de porumb sunt cereale procesate şi conţin destul de multe zaharuri. Sunt bune la gust, se mănîncă cu lapte şi sunt preferate de majoritatea copiilor, însa cea mai indicată alegere, dacă vrei să îţi menţii silueta şi să obţii adevăratele beneficii ale cerealelor, sunt cele nerafinate: de ovăz, de secară, de grîu sau cele cu musli.

…mezelurile nu sunt în general recomandate, din cauza conţinutului incert al ingredientelor. Şi riscul intoxicaţiilor alimentare poate fi cu atît mai mare, dacî nu se cunosc exact condiţiile de depozitare şi termenul de valabilitate.

Prînzul la all-inclusive

Pentru unele persoane, este masa principală a zilei şi trebuie să conţină o supă sau o ciorbă, o salată compusă din vegetale şi un fel principal. Evită preparatele fierte mult timp deoarece se pierd substanţele nutritive, dar şi…

…carnea tocată. Amestecul diferitelor tipuri de carne nu se recomandă mai ales în zilele călduroase.

…friptura cu sos. Deşi preparatele alcătuite din carne asezonate cu diferite tipuri de sosuri sunt preferate de multe persoane, e bine să le eviţi din cauza conţinutului mare de grăsime.

Cina la all-inclusive

Ultima masă a zilei trebuie să fie cît mai uşoară, printre cele mai recomandate şi consistente variante fiind salatele cu carne slabă, pastele sau orezul cu legume. Totuşi, e bine să eviţi…

…combinaţiile grele. Friptura de pui, de vită, de porc sau peşte asociată cu ciuperci la grătar sau alte legume grele, ca vinetele, care îţi poate da o stare neplăcută şi îţi poate afecta stomacul.

Capcana kilogramelor în plus

"Mîncatul „la liber” din pachetele all-inclusive pare să fie o capcană şi o problemă pentru mulţi dintre cei care aleg astfel de vacanţe şi care, în cele mai multe cazuri, se întorc acasă cu kilograme în plus. Diversitatea mare a alimentelor şi preparatelor, cantităţile virtual nelimitate în care se poate consuma hrana, accesul permanent la gustări şi băuturi, atmosfera de vacanţă şi relaxare sunt elemente care favorizează abuzurile alimentare şi creşterea în greutate. Ideal este să nu lăsăm acasă „autocontrolul”, să ne ţinem în frîu poftele şi, hai să o spunem direct, „lăcomia."

"Ceea ce ne dăunează cel mai rău sunt cantităţile prea mari de preparate. Nimeni nu spune să nu gustăm din ce ne face poftă, însă nu există vreun motiv pentru a ne îmbuiba. Diversitatea alimentelor şi a preparatelor este de fapt un avantaj, avem de unde să alegem şi ne putem alcătui un meniu sănătos şi apetisant. Ca şi în zilele obişnuite, este de preferat să evităm prăjelile, preparatele cu sosuri grele, brînzeturile grase, dulciurile concentrate şi să limităm cantităţile de făinoase, sucuri şi băuturi alcoolice. Aşadar, moderaţie." (Dr. Şerban Damian Nutriţionist sportiv acreditat CIO Centrul de nutriţie Superfit www.superfit.ro)