UTILAJE DE MILIOANE DE LEI NU SINT FOLOSITE PE DEPLIN IN SPITALE

Utilaje de milioane de lei nu sînt folosite pe deplin în spitalele din R. Moldova, a anunţat pe 9 februarie ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan, după ce a efectuat vizite de lucru la trei spitale, care au primit echipamente medicale în urma unui credit, oferit de Agenția Japoneză de Cooperare Internațională.

Zeci de dispozitive medicale moderne fie sînt utilizate în proporție de 30-40%, fie nici nu au fost date în exploatare. O asemenea situație s-a constatat la Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, la Institutul de Medicină Urgentă și la Institutul Oncologic.

Astfel, pacienții spitalelor nu pot beneficia de un șir de servicii de înaltă performanță, odată ce instituțiile medicale nu dispun de resurse financiare pentru a achiziționa consumabile, care să asigure funcționarea utilajelor medicale. Printre acestea se numără: tomografe, angiografe, aparate de rezonanță magnetică nucleară.

În ultimii ani, sistemul medical a beneficiat de investiții în sector de peste 1,5 miliarde de lei, dintre care circa 800 milioane de lei au fost oferite sub formă de împrumut de la Agenția Japoneză de Cooperare Internațională și alți creditori. Banii au fost alocați pentru 16 instituții medicale din țară, dintre care cinci din municipiul Chișinău (Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Institutul de Medicină Urgentă și Institutul Oncologic).

În context, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a cerut directorilor de spitale să prezinte calcule reale. “Ministerul Sănătății se va concentra pe identificarea soluțiilor pentru a pune în funcțiune aceste dispozitive, mai ales pentru pacienții care au nevoie de asistență medicală 24 din 24 de ore”, a menţionat Glavan.