USATII A INTRAT IN DECLIN…

În ultima perioadă de timp, majoritatea sondajelor de opinie publică indică asupra unei tendinţe interesante: avansarea lui Igor Dodon şi a Maiei Sandu, stabilizarea lui Andrei Năstase şi căderea lui Renato Usatîi. Şi, bineînţeles, colapsul partidelor AIE: PLDM, PL şi PDM.

La 29 februarie, 2016, au fost prezentate datele sondajului sociologic, organizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Cel mai mare nivel al încrederii din partea politicienilor, potrivit datelor sondajului, la moment, îl înregistrează opoziţioniştii. Printre aceştia – liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon (15,8%), conducătorul platformei civice DA („Demnitate şi Adevăr”), Andrei Năstase (10,4%) şi preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi (8,9%). Pentru comparare, preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti se bucură de încrederea a doar 4,5% din cei chestionaţi… http://ru.euronews.com/newswires/3160043-opoc-bonbwnhctbo-xntenen-monaabnn-he-aobeprot-bnactn-n-oaaepxnbaot-aocpouhbe-bbbopb/

Potrivit sondajului FOP (24 aprilie, 2016), la întrebarea deschisă „Faţă de cine aveţi cea mai mare încredere?”, 14.3% l-au indicat pe Igor Dodon, 13.2% - pe Renato Usatîi, 11.5% - pe Maia Sandu şi 8.1% pe Andrei Năstase. http://bloknot-moldova.md/news/igor-dodon-absolyutnyy-lider-prezidentskoy-gonki-v-728312

La întrebarea deschisă, în cadrul căreia cetăţenii au fost invitaţi să propună ei înşişi candidatul cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte al ţării, 11.7% din respondenţi l-au indicat pe Igor Dodon, 9.7% - pe Renato Usatîi, 9% - pe Maia Sandu, 7.6% - pe Andrei Năstase.

Doar într-un singur sondaj, în cel organizat de organizaţia americană IRI, prezentat în luna aprilie, Usatîi este, deocamdată, lider, înregistrînd un rating personal de 27%, cel al PN fiind de 21%. Ratingul personal al lui Dodon este de 24%, al PSRM 20%. După cum putem observa, diferenţa ţine de zona de eroare statistică. http://www.iri.org/sites/default/files/wysiwyg/iri_poll_presentation-moldova-march_2016.pdf (стр.42)

Dar, dacă, potrivit sondajului IRI, ratingurile lui Usatîi şi PN stagnează, ratingul PSRM/DA/PAS este în creştere. Potrivit datelor IRI din octombrie, 2015, ratingul de atunci al lui Usatîi era de 26%, iar acum este de 27%. Ratingul PN a fost de 20%, iar acum de 21%.

PSRM înregistra 15%, avînd acum 20%! DA avea 7%, acum - 12%! PAS-ul Maiei Sandu avea un rating de 12%! http://www.iri.org/sites/default/files/wysiwyg/2015-11-09_survey_of_moldovan_public_opinion_september_29-october_21_2015.pdf (стр.36)

Totuşi, dacă e să observăm structura alegătorilor, în capitală, pentru PN, sînt dispuşi să-şi dea voturile 10% din alegători, pentru PSRM, practic, de două ori mai mult -18% (pentru DA-18%, PAS-20%). Acest lucru înseamnă că “Partidul Nostru” şi liderul său nu sînt cotaţi la Chişinău. Respectiv, această formaţiune nu va deveni niciodată partid de guvernămînt.

Leancă – afară cu el!

Şi aici încă o nuanţă – căderea partidului lui Iurie Leancă. Probabil, scandalul cu furtul miliardului, lipsa de iniţiativă, cochetările cu păpuşarul şi-au spus cuvîntul. Electoratul nu mai are încredere în Leancă.

Acest lucru îl confirmă şi cifrele. În octombrie, 2015, PPEM acumula 12%. Dar déjà după o jumătate de an, potrivit aceluiaşi IRI, 4%. Ratingul lui Leancă era de 17 la sută, în luna octombrie, şi doar 6% - în aprilie. Şi acesta, delicat vorbind, încă nu este sfîrşitul.

Maia Sandu – creştere pe condimente americane…

Situaţia cu Maia Sandu este cel puţin enigmatică. Nu pot înţelege nicidecum: pe oligarhi nu-i critică, mitinguri nu organizează, programe de dezvoltare nu prezintă. Iar ratingurile cresc ca pe drojdii (16%). Imediat ce, la Chişinău, începe vre-un miting împotriva oligarhilor, ea fuge imediat la Washington. La revenire tot ea propune înaintarea unui ultimatum guvernării şi încetarea protestelor pentru o lună (28 ianuarie). Şi Usatîi, şi Năstase imediat o susţin, ceea ce, de fapt, duce la zădărnicirea protestelor. 

Minune nu alta: fiind ministru în guvernul oligarhilor, n-a îngînat nici măcar un cuvînt despre BEM, despre miliard, aeroport. Mai mult ca atît, ea a fost complice la furt. Şi acum această doamnă luptă cu cei pe care i-a ajutat să realizeze furtul!

Căderea lui Usatîi – procesul a început!

Am fost amuzaţi mult de acţiunile lui Usatîi, care flutura sondajul IRI, ţinîndu-se de el ca de ultima şansă de supravieţuire. Totuşi, chiar şi în acest sondaj se poate observa clar stagnarea PN, lipsa de bază electorală în capitală şi creşterea dinamică a concurenţilor.

Căderea lui Usatîi se explică prin deziluzionarea electoratului. Comportamentul de ultimă oră al lui Renato Gheorghevici nu se înscrie absolut în nici un fel de reguli.

Mai mulţi cetăţeni aşa şi nu au înţeles motivul pentru care Usatîi a început confruntarea cu PSRM, atacîndu-l cu orice ocazie pe liderul socialiştilor, a distrus Comitetul salvării naţionale şi aşa numita uniune a celor trei partide de opoziţie. Oare chiar PSRM este cel mai mare rău din ţară?! Se pare că, urmînd logica lui Usatîi, Dodon este cel care a capturat statul, a furat miliardul, a majorat tarifele, a „privatizat” BEM-ul şi Aeroportul, l-a ucis pe Sorin Paciu la vînătoarea regală şi dă ordine de dispersare a membrilor PSRM/PN/platformei DA în timpul manifestaţiilor…

Este clar ca bună ziua că de divizarea opoziţiei este interesat doar domnul păpuşar. La ce bun e să-i faci jocul?

După ce a promis să organizeze revoluţia crizantemelor la prima şedinţă a Guvernului, pe neaşteptate a şters-o la Moscova. Ceva mai tîrziu a declarat că ziua de 24 aprilie va fi „revoluţia anvelopelor”. Dar, şi această revoluţie a avut acelaşi destin ca şi prima. Iarăşi, în ultimul moment, pe neaşteptate Usatîi a renunţat la protest, plecînd din nou la Moscova. Prin aceste acţiuni ale sale el l-a dus de nas, dacă nu chiar l-a trădat pe Andrei Năstase, liderul platformei DA, care a contat pe ajutorul lui Usatîi. Rezultatul a fost de aşteptat: numărul celor veniţi la protest a fost mai mic, iar unii s-au pomenit cu dosare penale intentate. Mai multă lume şi-a dat seama că Usatîi zădărniceşte orice protest împotriva oligarhilor.

La 16 aprilie interzice organizarea, la Bălţi, a unui miting împotriva unionismului, la care urmau să se adune mii de participanţi, declarînd că, în prezent, unionismul nu prezintă un pericol! Chipurile, este o sperietoare inventată de păpuşar! https://www.youtube.com/watch?v=xOoqPevjiHs Probabil, promisiunea prim-ministrului României, Cioloş, de a face totul pentru unificarea celor două state este şi ea o sperietoare de la păpuşar.

Totuşi, deja la 19 aprilie, liderul PN declară că „România se pregăteşte de acapararea Moldovei, va fi un nou mare război”. http://ok.ru/video/11105469784

Încearcă de înţelege acum ce vrea, totuşi, să spună Usatîi – unioniştii sînt un pericol sau nu sînt? Mai mulţi cetăţeni nu pot nici ei înţelege acest lucru.

Involuntar, apare întrebarea: de ce oare Usatîi nu a permis organizarea mitingurilor împotriva unioniştilor şi oligarhilor? Cine i-a interzis – unioniştii sau oligarhii? Sau toată problema ţine de organizatorul mitingurilor – de PSRM? În acest caz toate devin clare. În ura sa acerbă faţă de socialişti el este gata de orice. Apropo, este, cel puţin, al treilea protest zădărnicit prin eforturile lui Usatîi.

Poziţia lui Usatîi referitor la alegerile prezidenţiale nici dracu n-o poate înţelege. Ba le susţine, ba le boicotează. Ba spune că îşi are propriul candidat, ba lasă de înţeles că ar căuta un candidat. Ba declară că prezidenţialele nu mai sînt chiar atît de importante, ci importante sînt protestele în masă, după care tot el le zădărniceşte. În final, Usatîi s-a năucit şi pe sine însuşi, şi pe cetăţeni, şi pe adepţii proprii.

Învinuindu-l mereu pe Dodon de legături cu păpuşarul, el evită să-l critice pe păpuşar.

Trîmbiţează peste tot că are materiale compromiţătoare împotriva oligarhului, după care cere el însuşi să i se ofere compromatul. În acelaşi timp, continuă să difuzeze materiale compromiţătoare împotriva lui Filat…

Mai pe scurt, Usatîi i-a dezamăgit pe mulţi. Mai mulţi au început a-i întoarce spatele şi la Moscova, şi la Chişinău.

Mitul despre luptătorul cu oligarhii s-a spulberat, iar odată cu el - şi încrederea cetăţenilor. Acum pe Usatîi îl aşteaptă căderea sau uitarea.

De fapt, ce importanţă mare are – ce-l aşteaptă pe el mai departe?

 

P.S. Sînt gata să dau pe mîini bune 5 căldări de crizanteme, 3 anvelope, 2 covoare şi o greblă.

Bogdan ŢÎRDEA