URIAŞUL DIN ILLINOIS

Foto: Robert Pershing Wadlow este cel mai înalt om din istorie.

Cel mai înalt om din toate timpurile

Supranumit "Uriaşul din Illinois", este cunoscut drept cel mai înalt om din toate timpurile pentru care există dovezi de necontestat.

S-a născut pe 22 Februarie 1918 în Aton, Illinois, SUA. La 5 ani avea 1.63 m, la 10 ani avea 1.98 iar la 16 ani deja avea 2.40 metri. Greutatea maxima a atins-o în jurul vîrstei de 21 de ani: 223kg. A murit la vîrsta de 22 de ani cînd atinsese impresionanta înălţime de 2,72 metri.

Cei doi fraţi şi două surori ale sale aveau greutatea şi înălţimea normale. Scurta sa viaţă a început să fie dificilă încă din copilărie. Era privit ca un băiat cuminte şi liniştit cîştigîndu-şi numele de "uriaşul blînd". Dorinţa lui era să devină avocat însă din cauza mîinilor foarte mari, folosirea rechizitelor şi a instrumentelor de laborator constituia un adevărat coşmar. Îi era frică să meargă pe timp de Iarnă întrucît creşterea rapidă în înălţime a dus la fragilitatea oaselor şi ar fi putut repede ajunge la spital dintr-o banală alunecare pe gheaţă. Avînd probleme de sănătate şi de acomodare, îi era greu să găsească un mijloc de a-şi cîştiga existenţa.

robert-pershing-wadlow-at-olimpic-hotel-seattle_50355000 copy.jpg

La 19 ani şi-a găsit de lucru tocmai pentru că era privit ca o ciudăţenie, angajîndu-se la Pingling Brothers Circus. Un an mai tîrziu a devenit reprezentant al unei firme de pantofi. Firma îi furniza gratis pantofi cu număr foarte mare pe care îi purta în călătoriile sale de prezentare. Folosiţi şi în scop publicitar, aceşti pantofi făceau să crească numărul vînzărilor şi mai ales popularitatea. Ziarul local din Alton publica adesea ştiri din viaţa sa şi începuseră să circule anecdote despre el ca mare om.

neuronu.jpg

O infecţie la genunchiul drept lăsată netratată i-a grăbit moartea lui Robert. În timpul unei parade de 4 ore, pe o vreme cu o umiditate insuportabilă, i s-a agravat starea de sănătate. A murit după ce a zăcut trei zile în camera sa de hotel, fiindu-i necesare două paturi. Deşi la înmormîntare au participat 30.000 de oameni, cel mai mare om din lume a murit cu sufletul neîmplinit, neputîndu-se bucura de toate nimicurile care fac viaţa mai plăcută. În 1985, în Alton, Illinois i s-a ridicat o statuie din bronz cu dimensiunile sale reale, cunoscuta mai mult sub numele de "uriaşul blînd".

Constantin ANDREI
Obiectiv.info