URAGANUL „MICHAEL” A LOVIT CU O FORTA DEVASTATOARE

Cel mai puternic uragan care a lovit vreodată nord-vestul Floridei a lăsat în urmă un peisaj dezastruos. Michael a atins ţărmul cu rafale de vînt de 250 de kilometri pe oră şi a ucis doi oameni. Este un bilanţ provizoriu, fiindcă oraşe întregi sînt sub ape, iar echipele de intervenţie abia au început operaţiunile de salvare.

Un bărbat şi un copil au murit, după ce doi copaci au căzut peste casele lor. Peste 500.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar liniile de înaltă tensiune au căzut pe stradă, ceea ce împiedică operaţiunile de salvare. Presa americană scrie că pagubele provocate de uragan vor ajunge la 30 de miliarde de dolari, iar „Michael” devine unul dintre cele mai costisitoare 10 uragane din istoria Statelor Unite.

Meteorologii au fost surprinşi de rapiditatea cu care urganul Michael a crescut în intensitate. Spun că puterea foarte mare este o dovadă a schimbărilor climatice, situaţie care se va înrăutăţi în anii următori.

Michael îşi continuă drumul spre nord, iar apoi se va diminua de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite. Acum este furtună tropicală, după ce a slăbit în intensitate în doar cîteva ore de la limita superioară a categoriei 4 din 5. Deşi nu mai este la fel de puternică, furtuna trece prin zone care încă nu şi-au revenit după inundaţiile lăsate în urmă de uraganul Florence de luna trecută.

Uraganul Michael este cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani şi a treia cea mai puternică înregistrată vreodată în Statele Unite. Era aproape de categoria maximă, 5, cînd a lovit nord-vestul Floridei cu vînturi de 250 de kilometri pe oră.

„Sîntem pregătiţi. Avem cantităţi uriaşe de apă şi alimente care vor fi trimise imediat ce uraganul pleacă. (Reporter: Cîţi oameni nu au putut fi evacuaţi?) Mulţi, mulţi. E vorba despre oameni săraci şi e foarte trist, nu au avut posibilităţi. Mai mulţi decît am vrea. Şi mai sînt şi oameni care au rămas blocaţi. Dumnezeu să vă binecuvînteze!”, a spus președintele Donald Trump.

20 de milioane de oameni din sud-estul Statelor Unite se află în zona afectată de trecerea uraganului Michael.