Uniunea Europeana organizeaza misiuni de evaluare (peer review) ale institutiilor statului de drept

Ca urmare a unei cereri survenite din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, Uniunea Europeană organizează un exercițiu de evaluare a unor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Centrului Național Anticorupție, a Comisiei Naționale pentru Integritate, a Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Institutului Național de Justiție, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Curții Supreme de Justiție, a Ombudsmanului și a Ministerului de Justiție. Primele misiuni vor începe în data de 30 noiembrie. Scopul acestui exercițiu este evaluarea de către experții europeni, care vin de la instituții similare, a instituțiilor din Republica Moldova, pe care aceștia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere și recomandări. Un număr indicativ de 15 experți vor fi implicați în această evaluare.

Acest exercițiu este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autoritățile din Moldova.

Ca parte al acestui exercițiu, unul dintre experții care vizitează instituțiile din Republica Moldova va fi Laura Codruța Kövesi, Procuror General în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Dumneaei va efectua (în calitate de expert TAIEX) o misiune de evaluarea a Centrului Național Anticorupție și a Comisiei Naționale de Integritate.

Scopul final al acestui exercițiu este de a oferi sfaturi și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiție, sistemul anti-spălare de bani și sistemul anticorupție.

Informații de context

Perioada  estimată de finalizare a exercițiului este sfîrșitul lunii martie 2016, iar recomandările cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.

TAIEX  reprezintă Instrumentul de Schimb de Informații și Asistență Tehnică al Uniunii Europene.  TAIEX oferă susținere autorităților publice în aproximarea și aplicarea legislației UE, precum și în facilitarea schimbului UE de bune practici. Acesta este determinat de necesitățile existente și oferă expertiză corespunzătoare adaptată pentru abordarea de scurta durată a unor aspecte prin intermediul a patru modalități:

Ateliere de lucru: Experții din statele membre UE prezintă în cadrul atelierelor de lucru domenii specifice ale legislației UE unui număr mare de beneficiari.

Misiuni de experți: Experții din statele membre UE vizitează autoritățile beneficiare,  oferind  consultanță detaliată privind transpunerea, implementarea sau aplicarea unei componente specifice a legislației UE.

Vizite de studiu: Un grup de trei practicieni din partea autorităților beneficiare merg într-o vizită de studiu la o instituție administrativă dintr-un stat membru UE.

Peer review (evaluare): Un tip specific de misiune de experți care are scopul de a oferi recomandări utile pentru consolidarea unor instituții sau sisteme.