UNIUNEA EUROPEANĂ VREA UN PREŢ UNIC AL GAZULUI RUSESC PENTRU TOATE STATELE MEMBRE

Uniunea Europeană vrea un preț unic AL gazulUI rusesc pentru toate statele membre, a declarat, Vineri, 2 Mai, la Varșovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relatează Reuters.

Afirmația a fost făcută după o întîlnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promovează ideea unei comunități energetice europene și a unor achiziții comune de gaz rusesc, înaintea unor discuții cu Rusia și Ucraina privind securitatea livrărilor de gaze rusești spre Europa.

"Vrem un preț uniform la gaze în piața comună europeană", a spus Oettinger, într-o conferință de presă comună cu Tusk. "Jocul „divide et impera” – sau un joc de acest tip – propus de Moscova nu poate fi și nu va fi acceptat de statele membre ale UE", a afirmat el.

În prezent, statele membre ale UE cumpără gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova și plătesc prețuri diferite. Achizițiile în comun ar îmbunătăți puterea de negociere a UE și ar reduce prețurile.

"Există diferențe foarte mari în privința prețurilor la gaze. Cu cît este mai mare cota gazului rusesc în achiziții și cu cît este mai mare monopolul Rusiei în alimentări, cu atît sunt mai mari prețurile", a declarat Oettinger.

UE a făcut progrese în a-și îmbunătăți securitatea energetică de la crizele gazului din 2006 și 2009, cînd disputele privind facturile neachitate între Kiev și Moscova au dus la întreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei. Însă, pînă acum, dependența UE de petrolul și gazul importate, în special din Rusia, a crescut, nu a scăzut.

Comisarul european a mai precizat că Europa ar trebui să aibă rețele paneuropene pentru gaze naturale și electricitate, inclusiv mai multe legături energetice între țări, și să-și diversifice și mai mult importurile de energie.

"Infrastructura în privința tranzitului de gaz și energie ar trebui să aibă un caracter paneuropean și ar trebui să includă de asemenea Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest. Vrem să ne dovedim solidaritatea cu Ucraina", a declarat Oettinger.

Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a declarat imediat că Ucraina susține ideea introducerii unui preț unic pentru gazul natural în Uniunea Europeană. "Susțin pe deplin ideea. Nu vrem să plătim un preț discriminatoriu", a spus Prodan, la Varșovia, înaintea unei întîlniri cu omologul său rus și cu Oettinger. (AGERPRES)