UNIUNEA EUROPEANĂ PE ÎNŢELESUL TUTUROR

Finanţări şi granturi europene

Accesul la finanţare este vital într-o ţară pentru a-şi dezvolta sectoarele de activitate, iar UE oferă finanţare pentru o gamă largă de proiecte şi programe din diverse domenii de acţiune: educaţie, sănătate, protecţia consumatorilor, protecţia mediului, ajutor umanitar. De asemenea, finanţarea este necesară şi la nivelul întreprinzătorilor particulari pentru a demara sau extinde o afacere, iar UE oferă finanţare inclusiv firmelor mici.

Comisia Europeană alocă o parte din bugetul UE companiilor şi organizaţiilor prin intermediul licitaţiilor, granturilor şi fondurilor, precum şi al altor programe de finanţare. Finanţarea este gestionată în conformitate cu norme stricte pentru a se asigura controlul asupra modului în care se utilizează fondurile şi pentru a garanta că acestea sînt cheltuite în mod transparent şi responsabil.

Mecanismul de finanţare al UE este complex. Peste 76 % din bugetul UE este gestionat de statele membre, inclusiv fondurile structurale, care servesc la finanţarea politicii regionale şi a programelor sociale şi de formare profesională, precum şi a agriculturii. Există două tipuri principale de finanţare:

• Granturile pentru proiecte specifice. Acestea sînt acordate, în majoritatea cazurilor, în urma unui anunţ public („cerere de propuneri”). O parte a finanţării provine de la UE, iar cealaltă parte din alte surse. 

• Contracte de achiziţii publice pentru cumpărarea de servicii şi bunuri sau pentru realizarea de lucrări. Au drept scop asigurarea funcţionării instituţiilor sau programelor UE. Contractele sînt atribuite prin licitaţii (achiziţii publice) şi acoperă diverse domenii: studii, asistenţă tehnică şi formare profesională, servicii de consultanţă, organizarea de conferinţe, achiziţii de echipament IT etc. 

Responsabilitatea politică finală pentru a garanta că fondurile UE sînt cheltuite în mod corespunzător le revine celor 28 de comisari, în calitate de colegiu, însa, deoarece majoritatea fondurilor UE sînt administrate la nivel naţional, guvernele statelor membre răspund de efectuarea verificărilor şi auditurilor anuale. Beneficiarii fondurilor UE sînt:

Întreprinderile mici. Pot obţine finanţare europeană sub formă de granturi, împrumuturi şi garanţii. Granturile oferă sprijin direct, în timp ce alte forme de finanţare sînt disponibile prin programele gestionate la nivel naţional. UE derulează programe de microcreditare prin care facilitează acordarea de împrumuturi de pîna la 25.000 euro persoanelor fizice autorizate şi firmelor cu cel puţin 10 angajaţi. Aceste microcredite nu sînt oferite de UE direct persoanelor fizice sau juridice, ci pune la dispoziţia intermediarilor fonduri care le permit acestora să acorde întreprinderilor mici finanţare pentru participarea la capital, credite, etc. 

Organizaţii neguvernamentale şi ale societăţii civile. Pot fi eligibile pentru finanţare, cu condiţia să fie active în domeniile de acţiune ale UE şi să funcţioneze pe o bază nonprofit. 

Tineri. Le sînt destinate două tipuri principale de finanţare: 

a) Programul de învăţare de-a lungul vieţii - oportunităţi de studii prin intermediul programului Erasmus, sprijin pentru elevii care se apropie de sfîrşitul studiilor secundare şi pentru formare profesională în altă ţară; 

b) Programul „Tineret în acţiune” – presupune cofinanţarea proiectelor care încurajează participarea civică, activităţile de voluntariat şi o mai amplă perspectivă multiculturală.

Cercetători. Pentru perioada 2007-2013, bugetul pentru cercetare a fost de peste 53 de miliarde de euro, în principal prin intermediul celui de-al şaptelea program-cadru (PC7). Sînt disponibile granturi sub formă de cofinanţare pentru acţiuni de cercetare (cooperare, idei, oameni, capacităţi şi cercetare nucleară).

Agricultori. Majoritatea agricultorilor din UE sînt eligibili pentru a beneficia de plăţi directe care să le completeze veniturile. Agricultorii trebuie să respecte standarde privind mediul, bunăstarea animalelor şi siguranţa alimentară. În general, sprijinul nu este condiţionat de producţie. Însă, în anumite condiţii, ţările UE pot diminua finanţarea pentru a sprijini producţia. 

Moldova Suverană