UNITATEA DE PRIMIRE URGENTA A SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL „SFINTUL ARHANGHEL MIHAIL" A FOST REDESCHISA

Unitatea de Primire Urgenţă din cadrul Instituţiei Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Municipal „Sfîntul Arhanghel Mihail" a fost redeschisă astăzi după reparație capitală.

Vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal „Sfîntul Arhanghel Mihail", Svetlana Chișlaru, a declarat că practic a fost renovat totul și creat un nou sistem de deservire medicală a pacienților, atît la nivelul de urgență, cît și la cel programat. ”Pacienții vor beneficia acum de o asistență medicală mai bună, de calitate. Toți pacienții sînt înregistrați în rețeaua informațională medicală, care are legătură directă cu toate secțiile și farmacia spitalului”, a precizat Chișlaru.

La rîndul său, șeful Direcției sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, a menționat că reconstrucția și crearea unui punct de primire urgentă în cadrul spitalului face parte din planul de acțiuni a Ministerului Sănătății privind modernizarea instituțiilor medicale din țară.

”Ne-am conformat cerințelor ministerului și am deschis această unitate, lucru care urmează să fie făcut și în alte spitale aflate în subordinea municipalității. În total, au fost reparați circa trei mii de metri pătrați, iar tehnica medicală este toată funcțională, chiar dacă este mai nouă sau mai veche. Mai lipsește doar un aparat de tomografie computerizată”, a spus Moldovanu.

Pentru reparația spitalului s-au cheltuit trei milioane de lei, bani alocați din fondul instituției și din bugetul municipal. Lucrările au fost executate pe parcursul anului 2015. Anual, Unitatea de primire urgenţă deserveşte în jur de 18 mii de pacienți, dintre care 15 mii sînt internați, iar trei mii primesc îngrijiri medicale ambulatorii.

Pentru anul 2016, autoritățile municipale și-au propus să renoveze alte 16 instituții medicale, printre care policlinicile din sectoare, spitalele municipale, centrele stomatologice ș.a. În acest sens, din bugetul capitalei sînt prevăzuți circa 30 milioane de lei pentru reparații și în jur de 15 milioane de lei pentru procurarea utilajului medical.