Unirea cu Romania prin metode de tip mafiot

O soluție propusă de un analist politic român, fost consilier al lui Plahotniuc

Autor: Mihai CONȚIU

La începutul lunii Octombrie, într-o emisiune a unui post  de televiziune de la București, analistul politic Cozmin Gușă a susținut că România ”ar putea aborda o gîndire pragmatică în ceea ce privește discursul referitor la Republica Moldova”, în perspectiva reunificării celor două țări. Trebuie să precizăm că acest analist politic a fost și consilier al lui Vladimir Plahotniuc, existînd bănuiala că el este cel care l-a determinat pe Plahotniuc să iasă din anonimat și să se angajeze în politică. Pe mai departe, vă oferim o selecție din extrem de interesantele abordări ale lui Cosmin Gușă, care, chiar dacă nu vin din sfera Puterii de la București, reușesc să tragă o ”cortină” demnă de analizat.

"Traian Băsescu a fost președinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut nici un lucru concret pentru unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiștilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reașezare a lumilor, această disoluție a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forțe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, cînd se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în Congresul SUA și nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova.”

Analistul politic a mai descris și modul în care Republica Moldova a fost acaparată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

"Cum s-a întîmplat acest lucru: cu acordul marilor puteri, inclusiv al României, și din cauza slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care s-au lăsat dominați, momiți, păcăliți. Așa e jocul politic, unul e mai tare, altul e mai slab. Dodon, în această poză de grup, intră într-un nivel intermediar, Filat fiind slab și un om care a avut toată puterea, dar a reușit totuși o performanță românească, izolarea în opoziție în 2010 a partidului lui Voronin, care a rămas minoritar și nu a putut să guverneze. Dacă tot a luat acest Stat în brațe și îl ține, înseamnă că, dacă se dorește unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se dorește altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic. SIE (Serviciul de Informații Externe; n.a.) știe în ce fel Plahotniuc poate fi adus către discuții care să aducă și anumite avantaje pentru statul român. Să ne aducem aminte că președintele Ion Iliescu l-a binecuvîntat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, pentru a prelua o rețea extrem de profitabilă din Republica Moldova. Să nu ne prefacem că nu știm că asta s-a făcut cu acordul președintelui Iliescu și al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI (Serviciul Român de Informații; n.a.) știe, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc și știe, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chișinău și știe cît poate Plahotniuc. Să nu prefacem că nu știm. A fost lăsat, încurajat, o fi fost agentul nostru, o fi fost agentul lor…, dar această capturare a Moldovei a fost făcută pe fondul slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care nu au fost încurajați suficient. Filat a fost încurajat din România, dar se gîndea numai la jocul personal de putere, cum să devină mai bogat decît Plahotnic", a explicat consultantul politic.

Opiniile lui Cosmin Gușă deschid o serie de perspective care nu au nici o legătură cu democrația, Statul de drept, autodeterminare și tot ce derivă din acestea. În contextul expus de Gușă, suntem îndreptățiți să bănuim că și el tot cu acceptul serviciilor secrete românești a devenit consultant al lui Plahotniuc, dar și că lansarea în politică a lui Plahotniuc a fost opera acelorași servicii secrete din România. Varianta de unire a celor două țări pe care o propune Gușă produce perplexitate, iar asta pentru că ”artizanii” acestei uniri ar putea fi extrem de controversatul Plahotniuc și majoritatea parlamentară de la București, care este controlată de către condamnatul penal Liviu Dragnea, președintele PSD și prietenul lui Plahotniuc. Este un scenariu apocaliptic al imoralității politice, al sfidării tuturor normelor democratice, un scenariu din care este exclus Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și, bineînțeles, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Practic, Gușă propune o unire făcută într-o manieră interlopă, mafiotă. Observați că, din start, unirea Republicii Moldova cu România nu mai este ”un ideal sfînt”, ci o afacere încheiată între un condamnat penal din România și Plahotniuc, despre care Gușă lasă să se înțeleagă că este omul serviciilor secrete românești. Asta mai înseamnă că, în schimbul acestui ”serviciu unionist”, românii îi garantează imunitate absolută lui Plahotniuc, că i se vor șterge toate păcatele de care este bănuit, că vinovații de furtul miliardului, înstrăinarea aeroportului, atacurile de tip rider etc. nu vor mai fi căutați, dar, în schimb, procurorii și judecătorii români vor băga în pușcărie peste jumătate din populația Republicii Moldova. Motive vor fi destule, mai cu seamă că ”noua Românie” va trebui să arate lumii întregi cum stîrpește corupția.

Această ”tranzacție unionistă” ascunde ticăloșii dintre cele mai cumplite. Observați că aici este vorba doar despre mafioții penali care trebuie să facă unirea! Nici o vorbă despre moldovenii și românii majoritari care nu doresc unirea! Măcar dacă s-ar propune direct abolirea democrației, căci în subtextul considerațiilor lui Gușă asta se vede! Nu se vorbește nimic despre Transnistria ori despre ”nerăbdarea” găgăuzilor, a celor din Taraclia sau Bălți de a deveni români. Vor înfunda pușcăriile viitoare Românii toți cei care se vor opune atunci cînd Plahotniuc va decide unirea? Va sfida România UE și NATO nedornice să aibă graniță pe Nistru? Se va înțelege România cu UE, NATO și Rusia ca Transnistria să revină Ucrainei, în schimbul recunoașterii independenței regiunilor pro-rusești din această țară? Va fi atît de demnă România din viziunile lui Gușă încît să nu uite că în teritoriul actual al Ucrainei sunt încorporate regiuni românești care nu i-au aparținut niciodată?

Dezonorantă situație – o unire făcută de mafioți!