UNIREA CU MOLDOVA E O TIMPENIE DE MEDALIAT LA MONDIALELE HANDICAPAŢILOR

România nu reprezintă frăția de veacuri a românilor „de la Nistru pîn' la Tisa”

Traian Ungureanu, jurnalist şi europarlamentar român: „În primul rînd, să nu mai fim excesiv de proşti. Să nu mai trăncănim în spume pe tema Unirii cu Moldova. Pînă şi Dragnea, micul satrap judeţean, e, mai nou, Unionist solemn. Dezgustător! Faimoasa, distinsa şi abila Unire în cuget şi simţiri europene cu Moldova e o tîmpenie de medaliat la mondialele handicapaţilor. (…) Ne vom uni cu Moldova sub cupolă UE în ziua în care UE va fi un monstru fugărind Rusia spre Pacific. Toată lumea ştie că ziua aceea e programată imediat după Paştele Cabalinelor şi, în consecinţă, călăreşte tema Unirii în graniţele UE ca să se dea educat şi să mai consume timp. Şi, apoi, chiar trebuie să dăm din gură despre o Unire imposibilă în viitorul imediat? Cine tace sau critică e anti-basarabean sau anti-român?”

 

De ce a lipsit Iohannis de la ședința Parlamentului pentru Republica Moldova din 27 Martie?

Explicațiile jurnalistului român Cristian Tudor Popescu: „Absența Președintelui de la ședința solemnă a Parlamentului pentru a marca 100 de ani de la unirea cu Basarabia este un calcul politic al lui Klaus Iohannis, care urmărește să-și conserve imaginea în plan extern, cu atît mai mult cu cît există „niște vorbe destul de întemeiate, nu sînt chiar zvonuri” în legătură cu posibila desemnare a sa ca viitor președinte al Consiliului European, în locul lui Donald Tusk”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Dacă ar fi ieșit acum dl. Iohannis cu declarație agresivă, mîine să ne unim cu Moldova, el știe foarte bine că pierde puncte în cancelariile europene și pe el îl interesează aceste puncte de imagine externă. Așa ceva n-ar fi fost deloc apreciat”, a arătat Cristian Tudor Popescu. „Avînd asta în minte, Președintele Iohannis nu a venit aici, pentru că chestiunea unirii Republicii Moldova cu România nu e deloc profitabilă în raport cu actorii zonei: SUA, UE și Rusia”, spune Cristian Tudor Popescu.

 

Unirea cu România sau cu UE?

„Lăsînd deoparte declarațiile sforăitoare rostite în Parlament, realitatea politică rece e următoarea: pentru unire trebuie să dorească asta și locuitorii Republicii Moldova. Propun un referendum”, spune Cristian Tudor Popescu. „Românilor din Basarabia li se pune întrebarea dacă să intre în UE sau în România. Ce credeți că votează frații noștri? Sigur că vor vota Uniunea Europeană, pentru că, pentru foarte mulți dintre ei, România nu reprezintă frăția de veacuri a românilor „de la Nistru pîn' la Tisa”, ci pasul, trecerea spre Uniunea Europeană. Dacă li se oferă intrarea în UE, România nu-i mai interesează”, susține editorialistul.

„Mai departe, mulți dintre români, dacă ar fi întrebați, ar răspunde că principalul obstacol în calea unirii este Rusia. Aceasta e percepția generală: Rusia nu vrea și nu vrea să dea voie unirii dintre Republica Moldova și România. Nu este aşa. Rusia e interesată de unire, chiar ar fi de acord cu ea, au fost transmise semnale de diverși oficiali ruşi. Celebrul Jirinovski chiar a fost foarte pragmatic și a explicat fenomenul. E vorba de o monedă de schimb pentru Crimeea, pentru Estul ucrainean, pentru Transnistria și pentru ce teritorii o mai avea în vedere Putin. Și atunci, nu respinge de plano Moscova unirea. Moscova spune da, ok, foarte bine, ne luam și noi partea noastră. Oricînd se poate spune: Crimeea s-a alipit la țara-mamă, la Rusia, prin vot, a fost referendum democratic, la fel cum poate fi și în Republica Moldova. Asta înseamnă că anexarea Crimeii e validă și de ce ne mai daţi sancţiuni atunci, domnilor americani și UE? De ce tot dați cu sancțiuni în noi cînd iată, se poate face unirea României cu Basarabia? Deci, nimeni din sala aceea, unde s-au strîns entuziaști domnii politicieni, nimeni nu decide unirea cu Basarabia. Ea e decisă în triunghiul SUA-UE-Rusia”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

„Și în sfîrșit, o altă întrebare, care nu se pune: oare Statele Unite și Bruxelles-ul doresc unirea? spune Cristian Tudor Popescu. El a dezvăluit că a avut o discuție în sensul acesta cu fostul Președinte Traian Băsescu, cînd acesta era încă în funcție, pe final de mandat, și cînd „s-a rățoit” la Putin în legătură cu Republica Moldova, un mesaj foarte colțos care în esență spunea „Jos labele de pe Republica Moldova!” „Am scris un articol despre asta, destul de ironic. Și dl Băsescu m-a sunat. Am avut o discuție și eu am pus o singură întrebare: Aș fi foarte mîndru ca Vladimir Putin să facă cearcăne din pricina exprimării dvs., a șefului statului român, să cadă pe spate la ce ați zis, dar ceva îmi spune că n-o să cadă și atunci de ce ați făcut asta? Și mi-a dat un răspuns interesant. A spus: Domnule, am vrut să lansez un balon de încercare pentru partea ailaltă, adică pentru Vest, să vad ce zice Vestul atunci cînd eu atac în felul ăsta Moscova în raport cu Republica Moldova”, a povestit CTP. 

„Și am aflat după aceea ce zice Vestul. Nu a fost pe prea pe faţă, dar am aflat. Nu au ieșit pe stradă cu urale nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană. Au spus: domnule, știți ce? Staţi liniștiți pe coada dvs. și nu vă băgați. Aici avem un joc vechi cu Rusia, în care nu e cazul să veniți cu așa ceva, ar fi în afara ecuației de putere”, a punctat Cristian Tudor Popescu înainte de a trage concluzia: „Aşa stau lucrurile cu unirea. Cîtă vreme sîntem membri ai NATO, UE și sîntem aici, la doi pași de Rusia, nu decidem noi. Numai cînd o va permite conjunctura internaţională”.

Sursa: Digi24.ro