Unioniştii – antiruşi, antieuropeni şi antiamericani

A fi de acord cu ambasadorul american, nu înseamnă să fii prorus

Autor: Mihai CONŢIU

Valul de isterie iscat de afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James D. Pettit, potrivit cărora „cel mai important pentru Moldova e să-și aprecieze neutralitatea”, „Moldova nu este România”, „Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări”, „Moldova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite” etc. ne aruncă direct în lumea personajelor marelui Ion Luca Caragiale sau, de ce nu?, ne demonstrează că încă nu am ieşit din lumea acestora.

Uitînd că Excelenţa Sa, ca diplomat, care reprezintă interesele SUA, este şi un excelent cunoscător al spaţiului post-sovietic, dar şi al istoriei regionale, alde Rică Venturiano şi Nae Caţavencu de pe ambele maluri ale Prutului, puternic lezaţi în simţirea lor rrr-românească de patrioţi descendenţi ai celor care au supt la ugerele Lupoaicei, i-au trimis acestuia cărţi de istorie scrise în favoarea a ceea ce cred ei că ştiu, i-au cerut rechemarea de la post şi au făcut petiţii patriotice şi mînioase către Departamentul de Stat al SUA.

În fond, ambasadorulJames D. Pettit, în sfîrşit, după 25 de ani de dezbinări pe criterii de apartenenţă etnică, după tot atîţi ani de folosire a curentului aşa-zis unionism drept paravan electoral sau de spălări masive de bani în contul „românizării Basarabiei”, nu a făcut nimic altceva decît să rostească, pentru prima dată, un adevăr nerostit la un astfel de nivel, deşi, de-a lungul timpului, a tot fost argumentat de către respectabili istorici, analişti politici, sociologi sau jurnalişti.

Declaraţia ambasadorului SUA i-a pus pe jar tocmai pe profitorii cei mai mari ai întreţinerii „flăcării unirii României cu RM”. Cred că nu mai are rost să vorbim despre cum şi cu cît sunt retribuiţi aceştia! Dintr-o dată, se trezesc fără „obiectul muncii”. Pînă acum, tot sperau că, prin tăcerea Occidentului în privinţa dorinţei unioniştilor de rescriere a graniţelor Europei, vor continua la infinit cu manipularea acestei himere în scopuri personale, de grup şi politice. Poate că de acum încolo, în sfîrşit, DNA va ajunge să scormonească mai profund prin afacerile unioniste necurate prin care s-au spălat zeci de milioane de dolari din România în aceşti ultimi 25 de ani. 

Ca român nativ şi care-şi iubeşte ţara, România, mai cu seamă viitorul ei, nu pot decît să salut intervenţia Excelenţei Sale, domnul ambasador James D. Pettit!

În fine, dincolo de orice alte comentarii sau speculaţii care s-ar impune sau vor veni, mă voi opri doar asupra unui paradox de-a dreptul penibil, ca să nu-i spun capcană, în care s-au pomeni unioniştii moldoveni. Din principiu declarat, ei sunt antiruşi, chiar dacă cei mai vîrstinici au fost şcoliţi şi au slujit cu rîvnă fosta URSS, iar aici e vorba despre istorici, scriitori, jurnalişti, politicieni etc. Pînă aici, să zicem, că avem de-a face cu o identitate opţională clară, numai că, în ultimul timp, au devenit antieuropeni şi antiamericani, mai nou, iar asta în urma declaraţiilor ambasadorului american.

Au devenit antieuropeni din momentul în care s-a încercat linşajul mediatic asupra Excelenţei Sale, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în RM, prin intermediul trustului mediatic patronat de către Vladimir Plahotniuc. În cel mai amatoricesc stil KGB-ist, manipulatorii mediatici ai lui Plahotniuc l-au lăsat să iasă în faţă cu acuze împotriva lui Tapiola pe nefericitul şi cointeresatul blogger şi jurnalist de ocazie Victor Nichituş. Acesta, în numele intereselor oligarhului, s-a răţoit cît se poate de mojiceşte la adresa lui Tapiola, acuzîndu-l de vrute şi nevrute şi cerînd chiar rechemarea domniei sale de la post.

Scoaterea lui Nichituş în faţă a avut rostul ca celelalte publicaţii proguvernamentale să-l preia, să creeze impresia unei unanimităţi mediatice care-l acuză pe drept pe ambasadorul UE. Ulterior, s-au dat de gol prin aceea că s-a vehiculat ideea că Tapiola ar trebui înlăturat şi înlocuit cu un diplomat român, care cunoaşte mai bine situaţia de aici, dar care ar putea supraveghea şi mai bine împrumutul românesc acordat RM de către România. Probabil un diplomat român aflat în ascultarea” penalilor Victor Ponta şi Liviu Dragnea!

Acum, după declaraţiile ambasadorului James D. Pettit, unioniştii au devenit şi antiamericani. Mai că nu cer României să iasă din NATO şi să declare război SUA! În jalnică situaţie au ajuns, iar asta pentru că unionismul nu a fost niciodată un ideal sau o acţiune onestă, ci, pur şi simplu, o afacere!

Fiindcă tot am pomenit despre cărţile de istorie pe care unioniştii le-au expediat ambasadorului american, nu ştiu de ce am senzaţia că Excelenţa Sa, James D. Pettit, cunoaşte cu mult mai bine istoria reală a acestui spaţiu decît rrr-românii-basarabeni unionişti.

Aferim, unionişti antiruşi, antieuropeni şi antiamericani!