UNIONISMUL DIN SUBCONSTIENTUL LUI VORONIN

Parcă m-a lovit în moalele capului o constatare a Președintelui Vladimir Voronin, pe care a făcut-o la emisiunea ”Puterea a patra” de la postul de televiziune N4! Cu toate ”alunecușurile” sale de supraviețuitor politic pozitiv, Voronin e destul de chibzuit sau, mai bine zis, al dracului de prudent atunci cînd e vorba despre chestiuni delicate legate de relațiile Republicii Moldova cu Rusia și România. Acum, însă, este vorba despre România sau, mai pe de-a dreptul, despre vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău, ca s-o vadă pe Maia Sandu cum arată cu machiaj și cum se îmbracă de cînd a devenit Președintă.

Fiind întrebat ce crede despre această vizită, răspunsul lui Voronin cred că le-a înmuiat picioarele tuturor membrilor și nemembrilor simpatizanți ai PCRM, dar, din cîte am auzit, l-a determinat pe unionistul George Simion, acum deputat în Parlamentul României, ca, din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor, să-l propună candidat la Președinția României.

Asta se întîmplă din cauză că Voronin, profund chibzuit și responsabil, a comparat vizita lui Iohannis la Chișinău astfel: ”Asta-i precum Maia Sandu ar merge la Bălți!” V-ați prins? Prin această afirmație fină, Voronin plasează Bucureștiul de unde venea Iohannis în același areal național ca și Bălțiul. Adică, un drum de la București la Chișinău e la fel ca unul de la Chișinău la Bălți, adică în interiorul granițelor aceluiași Stat național. Ce-mi e București, Edineț, Bălți, Cahul cînd deplasările între aceste orașe sînd același, mai ales cînd, cu subtilitate diplomatică, Voronin sugerează că astfel de deplasări sunt normale, fără restricții, în care despre pașapoarte nici nu poate fi vorba?

Domnule Președinte Voronin, le-ați tras-o! Ăștia abia acum înțeleg că sunteți o revelație permanentă!

Mihai CONŢIU