UNINOMINAL IN TARA CLOSETELOR DIN FUNDUL CURTII

Vedea-v-aş peste cîţiva ani!

De ani şi ani, urmăresc destul de atent „evoluţia democratică şi a libertăţii individuale” a comentatorilor politici, a reprezentanţilor aşa-zisei societăţi civile şi a aşa-zişilor jurnalişti independenţi din Republica Moldova. În plus, sînt receptiv şi la opiniile analiştilor şi publiciştilor din exteriorul RM care-şi dau cu presupusul despre ce se întîmplă în această ţară. Foaie verde de cucută, Moldova-i necunoscută! Pentru cam toţi!

Acum, pentru termen lung, „la modă de dezbateri publice” este iniţiativa lui Vladimir Plahotniuc, care a decis că acestei ţări i se potriveşte sistemul electoral integral de alegere uninominală a deputaţilor în Parlament. Toţi ştim că e o farsă, o escrocherie politică de conservare la Putere a iniţiatorului, numai că acesta are bani mulţi, iar în jurul său există un furnicar de profitori. Grupările de comentatori la care mă refer au contribuit din plin la răsturnarea guvernării comuniste în favoarea actualei guvernări banditeşti. Au dat greş, însă nu şi-au recunoscut greşita opţiune pentru „guvernarea proeuropeană” instalată după 2010.

Cu timpul, spre a-şi ascunde mîrşăvia morală, „s-au reorientat”, în sensul că l-au părăsit pe Filat pentru că „a trădat aşteptările lor şi ale electoratului”, de Ghimpu trădătorul şi profitorul s-au distanţat „corect politic” şi s-au înregimentat în tabăra celui care plăteşte bine, Plahotniuc. Alţii dintre ei, beneficiari încă de granturi europene sau „sorosiste”, dansează democratic şi echidistant în juriul iniţiativei privind „uninominalul revoluţionar”. Bineînţeles că toţi aceştia din urmă aşteaptă cu poftă să fie cooptaţi de „iniţiator”, măcar spre a fi atît de „imparţiali” încît să li facă maxima concesie de a le accepta compromisul votului mixt.

Circul e serios, dureros în perspectivă pentru moldoveni, dar vital pentru „iniţiator”, iar pe figuranţii susţinători ai „proiectului uninominal” îi doare în fund de viitorul coerent şi democratic al unei ţări aflate într-o nesfîrşită tranziţie dinspre sovietism spre… nicăieri. Pentru absolut toţi, Republica Moldova este o ţară a celor mai diabolice experimente, aşa că orişice aventurier ticălos se simte îndreptăţit să vină cu propriul lui experiment. În acest întreg Circ se amestecă, de-a valma, în afară de cei plătiţi „cu ziua”, lideri de opinie români şi moldoveni, toţi, pasămite, unionişti.

Opiniile lucide contradictorii ale analiştilor români sînt ignorate cu desăvîrşire, mai ales că acestea se referă la eşecul votului mixt, nu uninominal integral, din România. Toţi aud cu gura şi ascultă de ce li se scrie! Contra bani! Doar în acest context se poate constata cît de puţin le pasă acestor indivizi de moldoveni şi de viitorul acestei ţări! Pentru ei, moldovenii sun marfă, iar ţara este un pretext de bunăstare individuală! Deja Moldova se vine la bucată. Sudul a şi vost vîndut pentru a fi răscolit la extragerea gazelor de şist. Dar numai pentru asta? Sau mai vin şi nişte băieţi în uniforme pe acolo?

„Roboţii umani” plătiţi spun, în clipurile publicitare-propagandistice, că „vor deputatul lor, pe care să-l demită cînd doresc”, de parcă ar fi ceva real în asta! Nici unul dinte aceşti roboţi umani (în special artişti de popularitate care trăiesc bine din nunţi şi concerte) nu are habar în ce majoritate parlamentară va duce la îndeplinire „deputatul lor” promisiunile făcute. La acest subiect s-au pronunţat mai mulţi politicieni şi jurnalişti, inclusiv preşedintele Vladimir Voronin. Mă miră faptul că nu au deja răspuns la această presupusă mirare, dilemă!

Indiferent că va fi vot uninominal integral sau mixt, viitoarea majoritate parlamentară în care vor fi „integraţi” şi uninominalii va fi constituită la fel cum este formată şi majoritatea parlamentară de acum de sub ordinele lui Plahotniuc. Mă contrazice cineva? În viitor, însă spre ce alte forţe obscure viitoare vor migra comentatorii politici, moldoveni şi români, nemulţumiţi de dictatura la care ei sînt părtaşi în clipele de faţă, căci mulţi dintre ei vor fi aruncaţi la gunoi! Sigur că se vor descurca! Au făcut-o pe vremea URSS, s-au descurcat şi pînă acum, iar în viitor… se vor conforma viitoarelor dispoziţii! Pentru asta Satana găseşte bani!

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 02.05.2017 - 08:40

Ca e sub comanda lui Plahotniuc nu e bine, era mai bine daca totul se facea la comanda lui Dodon, dragi jurnalisti independenti? Indiferent ce metoda de vor va fi adoptata, important este sa fim uniti si sa ne indreptam spre o tara civilizata. Asta este ceea ce ne dorim de la alesii nostri. Nu mai vrem sa mai aflam ca s-au imbogatit.