UNICEF condamna orice forma de violenta impotriva copiilor si mai ales impotriva copiilor cu dizabilitati

Reportajul difuzat pe 3 Septembrie de today.md a conținut imagini tulburătoare a abuzului fizic la care sunt supuși copiii cu dizabilități din Casa Internat pentru Copii cu Deficiențe Mintale din Orhei, și a sugerat că neglijarea și abuzarea copiilor din această instituție este sistematică.

UNICEF amintește tuturor persoanelor cu funcții de răspundere din Moldova de responsabilitățile legate de respectarea și asigurarea protejării drepturilor copiilor, aferente Convenției cu privire la Drepturile Copilului. Este vorba inclusiv de obligația autorităților naționale de a monitoriza calitatea îngrijirii și protecției copiilor plasați în custodia lor. UNICEF cheamă Guvernul să asigure accesul nerestricționat în instituțiile rezidențiale a organizațiilor independente de monitorizare a drepturilor omului, cum ar fi Biroul Avocatului parlamentar al copiilor și organizațiile neguvernamentale acreditate care activează în domeniul drepturilor omului.

UNICEF apelează la autorități să întreprindă măsuri urgente pentru a grăbi reformele de dezinstituționalizare a copiilor, inclusiv prin alocații bugetare care să asigure servicii calitative la toate nivelurile, precum și suport pentru familii și copiii cu dizabilități. Dificultățile financiare cu care se confruntă în prezent țara nu trebuie să fie un motiv pentru a tărăgăna aceste reforme. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a preveni instituționalizarea, în special a copiilor cu dizabilități, asigurînd dreptul tuturor copiilor care se află în prezent în instituții să crească în familie. 

Convenția cu privire la Drepturile Copilului recunoaște în mod explicit faptul că fiecare copil trebuie să fie protejat împotriva oricăror forme de violență, fizică sau mentală, de vătămare sau abuz, neglijare sau tratamente neglijente, maltratare sau exploatare, inclusiv abuz sexual. Copiii cu dizabilități se bucură și ei de aceste drepturi.

Cu eforturi comune, UNICEF și Guvernul Moldovei au realizat reducerea de trei ori a numărului de copii în instituții de tip rezidențial (de la peste 12.000 în 2005 la mai puțin de 4.000 în 2013) și o reducere de două ori a numărului de copii cu dizabilități în școlile speciale pentru copii cu dizabilități (de la peste 3.000 în 2010 la circa 1.500 în 2015). Sunt necesare mai multe eforturi în acest sens, așa cum mulți dintre copiii care încă mai rămîn în instituții rezidențiale sunt copii cu dizabilități.

 UNICEF va continua să sprijine Guvernul Moldovei, care și-a asumat angajamentele pentru realizarea drepturilor copiilor în calitatea sa de stat parte la Convenția cu privire la Drepturile Copilului.