UNELE CATEGORII DE MOLDOVENI BENEFICIAZĂ DE REGIM FACILITAT DE VIZE CU UE

Începînd cu 1 iulie, pentru anumite categorii de moldoveni intră în vigoare regimul facilitat de vize cu Uniunea Europeană. În aceste categorii intră transportatorii, jurnaliştii şi stafful tehnic, rudele rezidenţilor sau cetăţenilor UE şi alţii, transmite IPN.

Potrivit Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, transportatorii de mărfuri şi de pasageri vor putea obţine viză prezentînd o solicitare în scris din partea Asociaţiei Transportatorilor din Moldova, cu menţionarea itinerarului, scopului călătoriilor, duratei şi frecvenţei.

Jurnaliştii şi stafful tehnic care vor solicita viză pentru a circula pe teritoriul statelor membre UE vor trebui să prezinte un certificat eliberat de o organizaţie profesională sau de către angajator, în care se menţionează că scopul vizitei este de a desfăşura activităţi de natură jurnalistică.

Rudele apropiate ale cetăţenilor statelor membre UE sau a rezidenţilor acestor state vor trebui să prezinte doar o invitaţie scrisă de către gazdă pentru a putea beneficia de facilităţi la obţinerea unei vize de călătorie.

Conform acordului, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statelor membre UE vor elibera vize cu intrări multiple pe o perioadă de 5 ani membrilor de guverne şi parlamente regionale, judecătorilor Curţii Constituţionale şi Curţii Supreme de Justiţie. De asemenea, de astfel de vize beneficiază şi membrii permanenţi ai delegaţiilor oficiale, rudele apropiate ale cetăţenilor UE sau ale moldovenilor cu reşedinţă în UE, oamenii de afaceri, jurnaliştii şi personalul tehnic al acestora.

Vizele pot fi eliberate pentru un termen mai mic în dependenţă de mai mulţi factori precum încheierea mandatului, expirarea permisului de şedere într-un stat UE sau a contractului de muncă. Potrivit acordului, cetăţenii moldoveni, deţinători de paşapoarte de serviciu biometrice pot efectua călătorii de scurtă durată fără viză pe teritoriul statelor membre UE.