UNDE TRĂIESC CEI MAI ÎNALŢI OAMENI DE PE PLANETĂ?

Înălţimea fizică a fost privită întotdeauna drept o calitate de invidiat de către toate culturile umane. Nenumărate studii recente au demonstrat că o persoană înaltă are mai multe şanse în găsirea unui serviciu mai bun, precum şi mai mult succes la sexul opus (mai ales dacă este bărbat) decît cineva de statură scundă. Dincolo de toate aceste aspecte, se pare că înălţimea fizică este provocată de un cumul de factori precum climă, alimentaţie, stres, mentalitate şi mulţi alţii. Iar oamenii din anumite ţări ilustrează perfect această realitate.

Cercetările arheologice, istorice şi medicale au demonstrat că în decursul ultimelor secole populaţiile umane au început per ansamblu să devină tot mai înalte. Spre exemplu, chiar şi pigmeii care trăiesc în prezent în pădurile din inima Africii sunt puţin mai înalţi decît strămoşii lor care trăiau acum circa 200 de ani. Progresele medicinii, creşterea calităţii hranei şi în general apariţia unui standard de viaţă deseori mai bun decît al strămoşilor noştri, a dus alături de bagajul genetic la creşterea sesizabilă în înălţime a oamenilor din decursul ultimelor decenii. Astfel, în decursul ultimelor două secole, oamenii din părinţi europeni ajunşi în America de Nord au crescut mai înalţi decît cei rămaşi în Europa, iar în acele vremuri triburile de indieni nord-americani aveau cei mai înalţi oameni din lume.

Conform cercetărilor, înălţimea medie a bărbaţilor britanici care trăiau în prima jumătate a secolului al XVIII-lea era de 165 centimetri, comparativ cu cei 180 centimetri înălţime medie care se înregistrează astăzi în rîndul bărbaţilor din Marea Britanie.

Însă cea mai spectaculoasă transformare a avut loc în rîndul olandezilor, căci dacă la începutul secolului XIX, olandezii erau printre cei mai scunzi oameni din Europa, astăzi ei deţin recordul de înălţime medie.

Deci, cei mai înalţi oameni din lume nu trăiesc în rîndul triburilor duba din Sudan sau masai din Kenya şi Tanzania, şi nici măcar în ţările scandinave, cum am fi tentaţi să credem. Conform măsurătorilor recente, populaţia umană cu cei mai înalţi indivizi trăieşte în Olanda, unde media de înălţime în rîndul bărbaţilor este de 183,5 centimetri, adică cea mai înaltă de pe planetă.

Sursa: Descoperă.ro