”Unde-i cetatenia? Dati-mi cetatenia, caci vreau sa petrec! In beciurile de la Cricova, cu Voronin!”

Curtea de Apel a anulat suspendarea decretului de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu

Curtea de Apel Chișinău a anulat, ieri, 7 Aprilie, decizia Judecătoriei Centru a capitalei, prin care decretul prezidențial de retragere a cetățeniei ex-președintelui României, Traian Băsescu, a fost suspendat, pînă la soluţionarea cauzei, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut de către consilierul prezidenţial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, pe o rețea de socializare. „După cum şi era firesc, acțiunea ilegală a judecătoarei Viorica Puică care a suspendat decretul Preşedintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei domnului Traian Băsescu a fost anulată. Urmează examinarea fondului cauzei”, a scris Lebedinschi.

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, a specificat anterior pentru agenție că, în cadrul cauzei, pînă la data de 2 Mai, pîrîtul urmează să prezinte referinţa şi probele în baza cărora a fost făcută retragerea cetăţeniei. „Ulterior, în perioada 3-12 Mai, deja noi vom prezenta contraprobe, iar pe 16 Mai va avea loc prima şedinţă de judecată”, a menţionat Andrei Bivol.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat la începutul lunii Ianuarie un decret privind retragerea cetățeniei R. Moldova lui Traian Băsescu. Şeful statului a menţionat atunci că „dlui Băsescu i-a fost acordată cetăţenia în mod ilegal, deoarece în cadrul procedurii au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, ce prevedeau că Traian Băsescu era supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, însă a ascuns acest fapt esențial, ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale”. Ulterior, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, l-a atacat în judecată pe şeful statului, Igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia R. Moldova.